Sosyal Medyanın Etkileri
Dünyada insanlığın %40’ının sosyal medya kullandığını biliyor muydunuz? Yapılan araştırmalarca sosyal medya kullanan her insan günün yaklaşık 2 saatini bu platformlarda geçiriyor. Ortalama alındığında her dakikada 4 milyonun üzerinde Google araştırması yapılırken, 163 milyon 258 bin 980 e-posta gönderiliyor ve dakika başı ortalama 1 milyon kişi Facebook ve benzeri uygulamalara giriş yapıyor. Haliyle bu kadar çok kullanılan sosyal medyanın bizde herhangi bir etki uyandırmadığını düşünmek çok yanlış bir yaklaşım olacaktır.
1.) Sosyal Medya Hayatımızın Neresinde?
Sosyal medya artık hayatımızın her anında içinde. Öncelikle sosyal medyada sonu gelmeyen birçok içerikle karşı karşıyayız. Fenomenler, akımlar, paylaşımlar, haber, fotoğraflar, videolar… Bireylerin birbirleri ile iletişim kurdukları düşünülen bu platformlar aslında iletişimi tamamen kaldırdığının farkındayız. Bireylerin birbirlerini anladıkları, takip ettikleri, birbirlerinden haberdar oldukları yerlerdir artık sosyal platformlar. Adı her ne kadar sosyal olsa da aslında insanlığın asosyalleşmesine neden olan bu platformları kullanmak için herkesin bir amacı vardır. Kimi akım başlatır, kimi yazı yazar, kimi uzaktaki tanıdıklarıyla konuşur, kimi haberleri okur, kimi reklam yapar. Bu kadar kullanılan sosyal platformların alışkanlıklarımızı, düşüncelerimizi, inançlarımızı, beklentilerimizi ve yargılarımızı da değiştiriyor. Özellikle güzellik, mutluluk, başarı, mahremiyet gibi kavramların ifade ettiği anlamlar dönüştürülüyor ve böylece sosyal medyanın empoze ettiği kalıplara dönüşüyoruz.
2.) Bağımlılık
Araştırmacılar sigara ve alkol kullanımını engellemenin sosyal medyaya girme bağımlılığını engellemekten daha kolay olduğunu düşünüyorlar. Buna rağmen mevcut ruh hastalıkları bölümünde sosyal medya bağımlılığına yer verilmiyor. 2011 yılında Nottingham Trent Üniversitesi önceki araştırmaları inceleyip kesin bir sonuca varıyor. O sonuç ise sosyal medya bağımlılığının bir hastalık olduğu ve kesinlikle tedavi edilmesi gerekliliğidir. İlişki sorunları, eğitimde başarısızlık, internet dışı topluluklara katılmama sosyal medya bağımlılığının temel sebebini oluşturuyor. Gerçek yaşamla ilişkisi az olan insanların bu bağımlılığa yakalanma olasılığı da artıyor.
3.) Sosyal Medyanın Olumsuz Yönleri
Sosyal medyayı çok kullanan insanlarda yapılan araştırmalarca bu mecrayı aşırı kullanan insanların hem ruhsal hem de bedensel sağlıklarının bozulduğu yönünde. Öncelikle insan giderek yalnızlaşıyor. Sosyal medya bağımlılarının giderek iç hayatlarına döndükleri ve yavaş yavaş dışarıyla ilişkilerini tamamen kestikleri görülüyor. Seçilen arkadaşlar artık sanaldan seçilmeye başlanıyor. Arkadaşlarının çok daha ideal ve mutlu bir yaşam sürdüğü duygusuna kapılan kişi onlara imreniyor ve kendi iç izolasyonunu arttırıyor.
Aşırı sosyal medya kullanımı halinde uyku bozuklukları da görülebiliyor. İnsanların geceleri ihtiyacı olan melatonin hormonuna ulaşamayan bağımlılar gecelerini telefon veya tablet karşısında geçiriyorlar. Göz sağlığı yanında uyku sağlığı da bozulmuş oluyor. Bazı bedensel sorunlar da ortaya çıkabiliyor. İnsanlar uzun süreli hareketsizlikten dolayı, boyun düzleşmesi, omurga bozuklukları, el ağrısı, göz bozuklukları, migren gibi sağlık sorunları oluşuyor. Sürekli stres hali de bir diğer problem. İnsanlara sosyal medyaya girme nedenleri sorulduğunda özellikle stres atma cevabı alınıyor. Fakat yapılan araştırmalarca sosyal medya kullanımı stresi tetikliyor. Sürekli başkalarının gözler önünde olan yaşantısını takip etme, kendi hayatıyla kıyaslama, özenme gibi birçok durum daha da artarak kişilerde depresyon sebebi olmaktadır.
Sosyal platformlara baktığımız zaman herkesin güzel, mutlu, başarılı ve kusursuz olduğu görünmekte. Herkesin en mükemmel yerlerde yaşadığı imajı verilmekte. Bu insanların olduğu gibi değil de görünmek istedikleri kişi olarak kurgulanmalarını sağlıyor. Bazı insanlarda bu kendini yetersiz hissetme durumu yaratmasına rağmen bazılarında o kişilere özenme durumu yaratıyor. Böylece birey kendi hayatını başka insanlarla kıyaslıyor. Aslında sanal âlemde kim kendisini diğer insanlara nasıl göstermek istiyorsa paylaşımlar da o şekilde oluşuyor.
4.) Sosyal Medya Doğru Kullanabilir Mi?
Sosyal medyada beğenilme dürtüsü ön plandadır. Sosyal platformlar insanları olduğu gibi kabul etmek yerine onların beğenilme dürtülerini ön plana çıkararak genelde insanları olumsuz etkiliyor. Bütün bu olumsuzlukların aksine sosyal medya fikirlerin özgürce savunulacağı ve uzunca mesafelerin yakın hale gelmesine olanak sağladı. Sosyal medya aslında doğru kullanıldığında insanların sosyalleşeceği özgür bir ortam sağlıyor. Aynı zamanda kurulan yeni markaların tanıtımına da ön ayak olabiliyor.
Sonuç olarak sosyal medyanın tümüyle kötü bir platform olduğu ne kadar yanlışsa sosyal medyaya bağlanmak o kadar yanlış. Sosyal medyaların insanları çok farklı etkilediği de görülüyor. Yapılan araştırmalar sosyal medya kullananların, kendilerini giderek daha mutsuz ve yalnız hissettiklerini ortaya koyuyor. Aynı zamanda bu ortamdaki en büyük yanlış ise mutluluğu başkalarının beğeni ve yorumlarında aramaktır.
Yazan: Hasan SALHİ
Kaynak**
Kaynak***
Bir yanıt bırakın