Sperm Veya Yumurta Olmadan Üretilen Sentetik Embriyo

Sperm Veya Yumurta Olmadan Üretilen Sentetik Embriyo Kısırlık Tedavilerine Yol Açabilir

Bilim insanları bir kültür ortamında fare embriyoları yarattılar ve yeni bir araştırmaya göre, bir gün hamile kalmayı ümit eden ailelere yardımcı olabilecek gibi gözüküyor.

Bir araştırmaya göre bilim insanları 10 yıllık araştırmadan sonra sperm veya yumurta olmadan organlar oluşturmaya başlatabilen sentetik bir fare embriyosu yarattılar. Tek gereken kök hücrelerdi.

Kök hücreler, özel işlevlere sahip olgun hücrelere dönüştürülebilen uzmanlaşmamış hücrelerdir.

Üniversitede memeli gelişimi ve kök hücre biyolojisi profesörü olan Magdalena Zernicka-Goetz, “Fare embriyo modelimiz sadece bir beyin geliştirmekle kalmıyor, aynı zamanda vücudu oluşturan tüm bileşenleri de atan bir kalp geliştiriyor” dedi.

Bu yapılar annenin dışında gelişir ve bu nedenle daha önce erişilmesi zor olan kritik gelişim aşamaları aracılığıyla kolayca görselleştirilebiliniyor. Araştırmacıları fare embriyolarından, çoğu erken aşamalarda başarısız olan doğal insan gebeliklerinin modellerini oluşturmaya geçmeyi umduklarını söylediler.

Bilim insanları embriyoları rahim yerine laboratuvarda izleyerek, bazı gebeliklerin neden başarısız olabileceğini ve nasıl önlenebileceğini öğrenmek için süreci daha iyi anladılar.

Cambridge Üniversitesi’nde doktora sonrası araştırmacı olan çalışma yazarı Gianluca Amadei, şimdilik, araştırmacılar fare sentetik embriyolarında yaklaşık sekiz günlük gelişimi izleyebildiklerini söyledi. 

Gladstone Kardiyovasküler Hastalıklar Enstitüsü direktörü ve Gladstone’da kıdemli bir araştırmacı olan Benoit Bruneau, olduğu yerde, araştırma insanlar için geçerli değil ve “bunun gerçekten yararlı olması için yüksek derecede iyileştirme yapılması gerekiyor” dedi.

Ancak araştırmacılar gelecek için önemli olduğunu unutmamak gerekiyor. Zernicka-Goetz, sürecin yeni ilaçları test etmek için hemen kullanılabileceğini söyledi. Ancak uzun vadede, bilim insanları fare sentetik embriyolarından bir insan embriyo modeline geçerken, transplantasyona ihtiyaç duyan insanlar için sentetik organlar oluşturmaya da yardımcı olabileceğini ekledi.

Nasıl Başardılar

Bir embriyonun oluşması için üç tip kök hücreye ihtiyacı vardır: Çalışmaya göre biri vücut dokusu, diğeri embriyonun geliştiği kese ve üçüncüsü plasenta ebeveyn ve fetüsü birbirine bağlar.

Zernicka-Goetz’in laboratuvarında, araştırmacılar embriyolardan üç tür kök hücre izole etti ve hücreleri bir araya getirmek ve aralarında karışmayı teşvik etmek için açılı bir kapta kültürlediler. Gün geçtikçe hücre grubunun giderek daha karmaşık bir yapıya dönüştüğünü görebildiler.

Zernicka-Goetz, sentetik insan embriyolarına geçmeden önce ele alınması gereken etik ve yasal hususlar olduğunu söyledi. Bronner, fare ve insan embriyoları arasındaki karmaşıklık farkıyla, araştırmacıların insan modelleri için benzer bir işlem yapabilmesi için on yıllar alabileceğini söyledi.

Yapılan fare modellerinden öğrenilen bilgiler “arızalı doku ve organların düzeltilmesine” yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Çalışma, döllenmeden sonraki ilk haftaların, embriyonun düzgün bir şekilde büyüyebilmesi için kimyasal ve mekanik olarak birbirleriyle iletişim kuran bu üç farklı kök hücreden oluştuğunu söyledi.

İnsan yaşamının bu dönemi çok gizemlidir, bu yüzden bir tabakta nasıl olduğunu görebilmek bu bireysel kök hücrelere erişebilmek, bu kadar çok hamileliğin neden başarısız olduğunu ve bunun olmasını nasıl önleyebileceğimizi anlamak oldukça özel bir durumdur.

Yazan: Bilge KAPLAN

Kaynak*

Kaynak**

YouTube Kanalımız

Bilge Kaplan (Altın Yazar) hakkında 248 makale
1993 yılında Antalya'da doğdum. Molekuler Biyoloji ve Genetik bölümünden mezunum. Şimdi Covid laboratuvarında moleküler biyolog olarak çalışıyorum. Biyoloji,kimya,fizik, matematik en güzel ilgi alanlarim.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*