
Sphenopalatine Ganglioneuraligia Nedir?
Yaz denildiğinde akla kavurucu sıcaklar, uzun güneşte kalınan ve hayatı sorgulamanıza sebep olabilecek o yürüyüşler ve durdunuz yerde gelen ağırlık gelir. Ama yaz denilince akıllara sıcak haricinde tam zıttı özelliğe sahip dondurmada yer edinir. Yazın kavurucu sıcaklığından bir süreliğine dâhi de olsa uzaklaşmak için harika bir çözüm yoludur. Her güzel şeyin bir negatifliği olacağı gibi dondurmada da bu kavram geçerlidir. “Sphenopalatine Ganglioneuraligia” nedir? Sorunun cevabı için okumaya devam ediniz.
Sphenopalatine Ganglioneuraligia Nedir
Dondurma ve soğuk içecek tüketiminde görülen kısa süreli keskin baş ağrısı bazılarında ise burun ağrısı olarak görülen bir olaydır. Beyin donması olarak söylenen bu durumun tıbbi adı Sphenopalatine Ganglioneuraligia’dır. Bu olay beyinde bulunan trieminal sinirin yakınında bulunan Sphenopalatine Ganglioneuraligia sinirleriyle ilişkilidir.
Beyin Donmasının Sebebi Nedir?
Bilim insanlarının bu konuyla ilgili kesin bilgisi bulunmamaktadır. Fakat yapılan deneyler şöyledir:
On üç yetişkin kişi üzerinde yapılan bir deneyde kişilerde keskin baş ağrısı görülene kadar buzlu su içmeleri söyleniyor. Verilen biri normal diğeri ise buzlu soğuk su olan içecekleri içerlerken kan akışını ölçmekte kullanılan doppler aracılığıyla orta ve ön beyin arterleri(kanın vücutta dolaşmasında görevli damarlar) inceleniyor ve süreç içerisinde verileri kaydediyorlar. Araştırmacılar sonuç olarak buzlu suyun beyinin ön bölümünde, gerçekleşen kan akışının hızlandırdığını fark ederken orta bölümünde bu durumun gözlemlenmediği görülüyor. Beyin donma sonucu ağrısının ise artan kan akışından kaynaklandığını belirtiyorlar. Ancak deneyin çapının geniş olmaması araştırmacılar için pekte yeterli bir sonuç doğurmadı.

Bu konuyla ilgili yapılan bir ankette ise Tayvan’daki altı okulun, on üç ile on beş yaş aralığındaki öğrencilerinde gerçekleştirildi. Dondurma yemeleri sonucu 8789 öğrencinin(yanıt oranı %95,1) %40,6 sında baş ağrısı görüldüğü bunlar arasında ise erkeklerin kızlara oranla daha çok olduğu görüldü ayrıca migreni olan öğrencilerin migreni olmayan öğrencilere göre daha fazla olduğu da fark edildi.
Bu durumun önlenmesi için ise soğuk yiyecek ve içeceklerden uzak durulması veya hızlı tüketilmemesi bir çözüm olduğu söylenebilir.
Yazan: Beyza ÖZKUNDAKCI
Kaynak**
Kaynak***
Bir yanıt bırakın