Steven Weinberg Kimdir?

Steven Weinberg Kimdir?

Steven Weinberg (Doğum 3 Mayıs 1933 New York Amerika Birleşik devletleri, Ölüm 23 Temmuz 2021 Austin Teksas Amerika Birleşik Devletleri) Amerikalı teorik fizikçi. Aslen Yahudi kökenlidir.

Eğitim ve Profesyonel Hayatı

1954 yılında Cornell Üniversitesinde lisans eğitimini tamamlayan Weinberg, yüksek lisansını Kopenhag’taki Teorik Fizik Enstitüsü’nde tamamladı. Steven Weinberg, bu yıllarda araştırmalarına David Frisch ve Gunnar Kallen yardımıyla başladı. Yüksek lisans eğitiminin ardından Amerika’ya dönen Weinberg, burada Princeton Üniversitesi’nde doktora yapmaya başladı. Doktora eğitimini Sam Treiman önderliğinde 1957 yılında tamamladı ve doktor ünvanı kazandı. 1957 ve 1959 yılları arasında Columbia Üniversitesinde çeşitli araştırmalarda bulundu.

1959’dan 1966’ya kadar Berkeley Üniversitesi’nde görev aldı. Burada zayıf etkileşimli alanlar, kuantum alan teorisi, simetri kırılması ve saçılma teorisi üzerine araştırmalarda bulundu. Steven Weinberg 1961 ve 1962 yıllları arasında astrofizik alanına ilgi duymaya başladı. Nötrinolar üzerine makaleler yazdı ve ‘Kütleçekimi ve Kozmoloji’ isimli kitap çalışmasına başladı. 1965 yılına doğru cebir ve doğal simetri kırılımları üzerine çalışmalara başladı. 1966 yılında Berkeley’den ayrıldı ve Harvard’da eğitim görevlisi olarak çalışmaya başladı. Bu unvanını 1969 yılına kadar sürdü. 1967 yılında elektromanyetik kuvvet ile zayıf nükleer kuvveti birleştirmeyi sağlayan bir kuram önerdi ve bu kuram sayesinde Amerikalı Sheldon Glashow ve Pakistanlı Muhammed ABD’üs Selam ile 1979 Nobel fizik ödülünü paylaştı. W ve Z bozonlarını öngörmüştür (1983 yılında CERN’de keşfedilmiştir).

Massachusetts Institute of Technology’de misafir profesörlük yaptı ardından fizik bölümüne profesör olarak atandı. 1973 yılında Harvard Üniversitesinden gelen profesörlük görevini kabul etti ve aynı anda Smithson Astrofizik Rasathanesi’ne uzman bilim insanı olarak önerildi. Steven Weinberg 1970’lerin sonuna doğru kuantum kromodinamikleri olarak bilinen zayıf elektromanyetik etkileşimler birleştirilmiş teorisi üzerine yoğunlaştı.  Kuramsal parçacıklar fiziğinde uzmanlaştı, daha sonra ise yer çekimini inceledi. Kuantum alan teorisi ve kozmoloji alanlarında buluşlara imza attı.

Onun en büyük fikirlerinden biri ise başlangıçta güçlü nükleer kuvvetin (yeğin kuvveti) etkileşimlerinin rol oynadığına inanılan bazı yeni teorik fikirlerin bunun yerine zayıf nükleer kuvvetin doğasını açıklayabileceğinin farkına varmasıydı.

Yazan: Arda KÖROĞLU

Kaynak*

Kaynak**

YouTube Kanalımız

Çılgın Fizikçiler (SEO Manager) hakkında 663 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları ekibi ve dışarıdan destek veren gönüllülerin yazıları.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*