
Strafor Yiyen Solucan Bulundu
Lastiklerin bir çoğu çevrede çok zor çözülüyor ve geri dönüşümleri de oldukça maliyetli. Plastiklerin çözülmesinde bakteriler ve enzimler yardımcı olarak kullanılıyor. Bilim insanları şimdi de yeni bir yardımcı olarak Strafor yiyen solucan buldular.
Her sene yüzlerce milyon ton plastik üretiliyor fakat bunların yalnız onda biri geri dönüştürülebiliyor. Bu geri dönüşüm de mekanik ve kimyasal yöntemler çok zahmetli olduğu kadar, çok fazla enerji de gerekiyor.
Avustralyalı bilim insanları biyolojik indirgeme süreci için yeni bir aday keşfettiler. Strafor markasıyla tanınan, polistreni yiyen bir solucan keşfedildi. Süper solucan ismi verilen Zophobas morio, Lavra evresi nde bulunan kın kanatlı bir böcek. Ben insanları bu hayvana üç hafta boyunca Strafor ile besledi. Deney sonucunda hayvanın hem hayatta kalıp hem de kilo aldığını gördüler. Yani bu hayvan polistrenden enerji elde edebiliyor. Bilim insanları solucanın bağırsağındaki bakterilerinde enzimler sapladılar. Bu canlılar adeta minik bir geri dönüşüm tesisi gibi.
Yazan: Selim ÖZTEMEL
Bir yanıt bırakın