Suda Yaşamış Zürafa Boyunlu Sürüngen, Tanystropheus
Timsahlara benzer burunu ve zürafalardaki gibi uzun bir boyuna sahip tuhaf bir sürüngen Tanystropheus, bilim camiasını 10 yıldır meşgul ediyordu. Tuhaf görünümlü bu hayvan, görünüşü nedeni ile Loch Nesi canavarını andırıyor. Hatta yaşadığı habitat bile benzer. Bilim insanları gelişmiş bir bilgisayar tomografisi ile Tanystropheus’un 242 milyon yıl önce suda yaşadığını keşfettiler.

Bir Tanystropheus fosilinin aşırı zarar görmüş kafatasını tekrar üç boyutlu canlandıran bilim insanları, canlının suda yaşayabilmesi için gerekli bir çok özelliğini de buldular. Örneğin Tanystropheus’un burun delikleri, günümüz timsahlarda olduğu gibi burun delikleri çenenin üst kısmında yer alıyor. Uzun ve kıvrımlı dişleri sayesinde balık ve mürekkep balığı gibi kaygan canlıları yakalayabilmesi için elverişli. Fakat kuyruğundan ve uzuvlarından anlaşıldığı gibi Tanystropheus hiç de iyi bir yüzücü değildi. Tahminen bulanık sularda yavaş bir şekilde gizlenerek avlanıyordu. Saklanmasında uzun boynu ve küçük kafatası katkı sağlıyordu. Saklanmasında ve avlanmasına katkı sağlayan boynu bedeninin yaklaşık 3 katı kadardı.
İtalya ve İsviçre sınırında bulunan 1000 metre yükseklikteki Monte San Giorgia dağında keşfedilen fosilin daha önce nerede yaşadığı bilinmiyordu. Bilim insanları diğer yandan Tanystropheus fosilinin kemiklerdeki büyüme halkalarından yetişkin bir hayvan olduğunu belirtiler.
Kaynak: Aquatic Habits and Niche Partitioning in the Extraordinarily Long- Nacked Triassic Reptile Tanystropheus, Current Biology, 06.08.2020
Yazan: Selim ÖZTEMEL
Kaynak* (Sayı: 230)