Takyonlar, Işık Hızının Bile Yetişemediği Parçacıklar

Takyonlar, Işık Hızının Bile Yetişemediği Parçacıklar

Konumuza giriş yapmadan önce küçük bir uyarı da bulunmak istiyorum. Oturduğunuz yere kendinizi sabitlemenizi ve varsa kemerleri takmanızı tavsiye ederim. Çünkü, fizik ötesi bir evrende ışık hızının bile yavan kaldığı yüksek hızlara çıkacağız ve bu durum bedeniniz için hiçte iyi olmayabilir. 

Hazırsanız başlıyoruz; bu yazımda sizlere ışık hızının bile yavaş kaldığı, şu ana kadar henüz gözlemlenemeyen ama bazı teorik fizikçiler tarafından da var olduğuna inanılan takyon parçacıklarından bahsedeceğim. 

Takyon fikri ilk olarak Albert Einstein’ in 1915’ te yayınladığı “Genel Görelilik Kuramı” ile ortaya çıktı. Genel görelilik kuramı, hızı ışıktan az olan bir parçacığın enerjisinin nasıl olduğunu görmemize olanak sağlar. Ancak hızı ışıktan fazla olan bir parçacığın enerjisinin ve kütlesinin ne olacağına dair bir fikir sunmamaktadır. İşte bu nedenle teorik fizikçiler tarafında takyon fikri geliştirildi. 

Takyon parçacıklarının varlığı henüz kanıtlanamamıştır ama bazı teorik fizikçiler tarafında var olduğuna inanılır. Işık hızı, parçacıklar için yavaş kalmaktadır. Takyon parçacıklarını itmek için bir kuvvet uygularsanız size yakınlaşacak, çekmek için bir kuvvet uyguladığınız zaman ise sizden uzaklaşacaktır. Sizin gösterdiğiniz kuvvetin ters yönünde bir hareket ile size tepki verecektir. Takyon parçacıkları ışık hızının aksine zamanda geriye doğru gitmektedirler. Hayali bir kütleleri bulunmaktadır. Takyon parçacıkları enerji kaybettikçe daha da hızlanırlar. Işıktan hızlı oldukları için onların ancak geride bıraktıkları radyasyon kalıntılarını görebiliriz. Geçmişe gitmeleri neden – sonuç ilişkisini bozabilir ve zaman paradokslarına yol açabilirler. Son olarak takyonlar atom altı parçacıklarıdır ve bu nedenle kuantum evreninin bir parçasıdır. 

Yazıyı sonlandırmadan önce bir not düşmek isterim. Öncelikle bu saydığım özelliklerin hepsi birer varsayımdır ve henüz hiçbiri kanıtlanabilmiş değildir. Bilim sever biri olarak benim düşüncem ise bu parçacıkların gerçek olabileceği yönündedir. Bilim için hiçbir şey imkansız değildir ve mutlaka bir gün takyon parçacıkları veya buna benzer başka parçacıkların gözlemlenebileceğine inanıyorum. Henüz kuantum evrenini tam olarak çözebilmiş bile değiliz ve bu bize hala yeni keşifler konusunda bir umut olabileceğini göstermektedir.

Bu yazımı yazmamda bana yardımcı olan Fizik öğrencisi Ayşe Uçak’a teşekkür ediyorum.

Yazan: Yasin ÖZEN

Kaynak*

Kaynak**

Kaynak***

Kaynak****

YouTube Kanalımız

Çılgın Fizikçiler (SEO Manager) hakkında 688 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları ekibi ve dışarıdan destek veren gönüllülerin yazıları.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*