
Tarihin En Zeki Fotoğrafı: 1927 Solvay Konferansı
Tarihin en başarılı, en ünlü dehalarının bir arada olduğu eşsiz fotoğraf.
Peki ne için toplandıklarını ve görüntünün ardında neler yaşandığını merak edenler var mı?
Öyleyse biraz geçmişe gitmemiz gerekecek, 1927 yılına..
Bu fotoğraf 1927 yılında düzenlenmiş 5. Solvay Konferansı’na ait.
Solvay Konferansı Nedir?
Belçikalı sanayici Ernest Solvay tarafından 1911 yılında kurulan Solvay Konferansı fizik dünyası için bir dönüm noktasıdır.
Bu tarihten itibaren her üç yılda bir düzenlenen Solvay Konferansları, hem fizik hem kimya alanlarında çözümlenememiş konuları ele almaktadır.
5. Solvay Konferansı
Solvay konferanslarının en ünlüsü; tartışmasız modern dünyadaki en önemli fizikçilerin, yeni formüle edilen kuantum teorisini tartıştığı 5. Solvay Konferansıdır.
Einstein’dan Planck’e, Schrödinger’den Heisenberg’e .. aklınıza gelebilecek birçok ünlü isim bir aradaydı.
Konusu Elektronlar ve Fotonlar olan konferansa katılan bu 29 ismin 17’si nobel ödülüne layık görülmüş, çok önemli bilim insanıdır.
Ancak konferansa damgasını vuran iki kişi oldu. Bunlar; Albert Einstein ve Niels Bohr’du.
Birbirleriyle tamamen farklı düşüncelere sahip olan Einstein ve Bohr, ilerleyen yıllarda da süregelecek kuantum mekaniği tartışmalarının temelini bu konferansta atmıştır.
Konferansa ait kısa bir video kaydı da bulunmaktadır.
Einstein’ın Meşhur Sözü “Tanrı Zar Atmaz”
Einstein’ın bu ünlü sözünü birçoğunuz duymuşsunuzdur.
5. Solvay Konferansı esnasında çeşitli argümanlarla kuantum mekaniği hakkında fikirlerini ortaya koyan Einstein’ın sözü karşılıksız kalmadı.
Kuantum mekaniğinin belirsizliği üzerine söylenen bu söze cevap yine Bohr’dan geldi:
“Albert, Tanrı’ya ne yapacağını söylemeyi bırak!”
Günümüz Bilimine Etkileri
Benzersiz bir ortam, tartışmaya açık bilimsel konular, fikir alışverişleri …
Fizik ve Kimya üzerine düzenlenen Solvay Konferansları birçok yönden bugün kabul gören olguları şekillendirdi.
Bu konferansların, bilimin fizik yasaları hakkında temel epistemolojik sorunlarla karşı karşıya kaldığı bir zamanda doğmuş olmasıysa öylesine bir tesadüf değildir.
Konferansa Katılan Diğer İsimler
Sırayla:A. Piccard, E. Henriot, P. Ehrenfest, E. Herzen, Th. de Donder, E. Schrödinger, J.E. Verschaffelt, W. Pauli, W. Heisenberg, R.H. Fowler, L. Brillouin; P. Debye, M. Knudsen, W.L. Bragg, H.A. Kramers, P.A.M. Dirac, A.H. Compton, L. de Broglie, M. Born, N. Bohr; I. Langmuir, M. Planck, Marie Curie, H.A. Lorentz, A. Einstein, P. Langevin, Ch.-E. Guye, C.T.R. Wilson, O.W. Richardson
Yazan: Gül Zeynep SİNAN
Kuantum teorisi kısaca, belirsizlik teorisidir. Maddenin, ışığın takip edeceği yol, ya da davranış şeklinin önceden kestirilememesi anlamını taşıyan görüştür. Hatırladığım kadarıyla teorinin doğuşu ışığın hareketi incelenirken bazen dik bazen de parçacıklar olarak yol alması bilim insanlarını çok şaşırtmış, ışığın yayılış şekli önceden kestirilemediği için Kauntum (bilinmezlik) teorisi ortaya atılmıştır.