Taş Kürede Yeni Yapı Bulundu
Bilim insanları Güneş’in taç küre bölümünde (korona) plazma şeklinde oluşan dinamik bir ağ yapısı keşfettiler. Yalnız mor ötesi ışıkta görülen bu yapı, güneş atmosferinin orta kısımında bulunan ve çok yavaş hareket eden rüzgarları hakkında önemli bilgiler taşıyor.
Bu bölgede morötesi ışıkta daha koyu görülen bu yapı daha yavaş hareket eden güneş rüzgarlarının kökenine ışık tutuyor. Bu yapı daha önceleri Güneş’in 350 bin km üzerinde yer alan bir leke olarak görülüyordu. Çünkü uzay sondajları ve Güneş gözlemevleri sadece daha derinde veya daha yukarıda bulunan tabakaları görebiliyor.
Amerika’daki GOES sisteminin 3 yeni hava uydusu morötesi ışınlar ile ilk kez taç kürenin ortasına ayrıntılı bir gözlem yapabildi. Görüntülerin incelenmesi ile taç kürenin iç dinamik yapısı tamamen ortaya çıkmış oldu. İpliksi ve iç içe geçmiş plazma yapıları, koyu koronal deliklerin yüksek manyetik etkinliğe sahip bölgeleri sınırlandığı alanların üzerinde.
Bilim insanları NASA’nın SOHO ve Solar Dynamics Observatory (SDO) güneş gözlemevlerinin verileriyle kombine edildiğinde, bu koronal ağdaki plazma sicimlerinin manyetik alan çizgileri takip ettiği ve birbiri ile kesişerek etkileştiği ortaya çıktı. Yeni keşfedilen koronal ağın, güneş rüzgarlarındaki yüklü parçacıkları hızlandırdığını kanıtlıyor.
Yazan: Selim ÖZTEMEL
Direct observations of a complex coronal web driving highly structured slow solar wind, 24.11.2022, Nature
Bir yanıt bırakın