
Tekerlek Hareket Etmenin En Verimli Yoluyken Doğada Neden Hiç Evrimleşmedi
Günlük hayatımızda bir yerden bir yere ulaşmak için en kolay araç tekerliktir. Araba, motor, bisiklet… Çevremize baktığımızda canlılarda tekerleği görmeyiz. Ama bu doğanın tekerleği evrimleştirmediği anlamına gelmez.

Bakteriler hareket etmek için milyonlarca yıldır bu yöntemi kullanır. Bakterilerde organizmayı hareket ettirmek için sürekli dönen tirbuşona benzeyen bakteri flagellası (kamçı) evrimleşmiştir. Bakterilerin nerdeyse en azından bir tane flagellası vardır. Herbir hücre zarına gömülmüş, minik elektrik motoruyla çalışan saniyede yüzlerce defa dönen bir “tekerleğe” bağlıdır. Bu gelişmiş bir nanoteknolojidir hatta geri vitesi bile vardır.
Doğa tekerliği milyonlarca yıl önece icat etmiştir. Yalnız bakterilere bile bakıldığında muhtemel diğer her türlü hareketten çok daha fazla tekerlek vardır.
Doğada tekerlek gibi yuvarlanan makroskobik canlılarda vardır. Örneğin yuvarlanan çalı ya da Kaliforniya dağlarında yaşamını sürdüren ve tehdit altında kendi üzerine kıvrılarak aşağıya yuvarlanan semenderler. Sedef güvesi tırtılları daha da ileri giderek avcılardan kaçmak için düz yüzeyde 4 ila 5 tur dönecek şekilde yuvarlana bilir.
Yazan: Selim ÖZTEMEL
Bir yanıt bırakın