Trilobitlerin Muhteşem Görme Sistemleri
Böcekler ve diğer bazı eklem bacaklıların muhteşem görme sistemleri ile meşhurdurlar. Bileşik göz sistemi ile sahip oldukları bine yakın göz ile daha az keskin fakat çok daha fazla çözünürlük ile genel bir görüşe sahipler. Yapılan fosil çalışmalarına göre 500 milyon yıl önce bu karmaşık gözlere sahip canlılar yaşıyordu.
Yaklaşık 420 milyon yıl önce yaşamış Trilobitler bu bileşik göz sisteminin çok modern versiyonuna sahipler. Fakat bu karmaşık göz yapısı eşsiz olarak yalnız Trilobitlere ait olduğu görüldü. Bu “hiper göz” sistemi 390 milyon yıl önce yaşamış eklem bacaklılardan çok daha farklı. Normalde bileşik göz lensleri, kapalı görüntü oluşturabilmek için birbirine yakındır. Fakat Phacophina Trilobitlerinde belli bir mesafede yer alıyor ve boyutu 1 milimetreyi buluyor.
Hiper Gözler
Her 200 merceğin altında 6 adet alt bileşik gözün bulunduğu 1 veya 2 halka biçiminde bir bileşik göz bulunuyor. Muhtemelen bu alt bileşik gözlerin altında sinyalleri işleyen küçük sinirsel ağlar bulunuyordu. Bu sayede bulanık deniz diplerinde dahi net görebiliyorlardı. Belki de bu gözler kontrast artışını nöronsal olarak hesaplanabilmesini ya da renkli görmeyi sağlıyordu. Bu gözlerin o dönemde nasıl kullanıldı tam olarak bilinmiyor. Ne yazık ki bu hiper gözler, Phacophina Trilobitlerinin yok olması ile yok oldu.
Yazan: Selim ÖZTEMEL
Bir yanıt bırakın