Tüm Hastalıkların Tedavisi Tek Bir Yöntemle Mümkün mü?

Tüm Hastalıkların Tedavisi Tek Bir Yöntemle Mümkün mü?

İnsan bilincini konu alan bilim kurgu filmlerinde de görüldüğü gibi, bilim insanları bilincin ve düşüncenin temel yapısını anlamak için, yıllar boyunca kuantum ve elektrokimyasal deney tasarımlarına ve açıklamalarına yöneldiler.

Bununla birlikte, üst düzey düşüncenin mekanizmasını anlamak, matematikten fiziğe, fizikten biyolojiye ve bilgisayar bilimleriyle etkileşim kuran, psikolojik ve felsefik sinirbilimsel bakış açılarını içeren, disiplinler arası yaklaşımlara  ihtiyaç duyar. Ayrıca, bazı sinirbilimciler, bilinç ve hastalık etkileşimlerini kavramanın, tüm insan hastalıklarının mekanizmasını anlamayı sağlayacağını ve buna yönelik çözüm oluşturmak için, insanın öz iradesine zarar vermeden, makinelerle insanların bütünleşmesiyle gerçekleşecek tedavi yöntemlerinin gerekliliğini savunmaktadır.

Tüm Hastalıkların Tedavisi Tek Bir Yöntemle Mümkün mü?

Oxford Üniversitesi, Matematikçi ve Sinirbilim Profesörü Newton Howard, 2014’te neuropsin (OPN5) adı verilen ve beyinde aktif olarak işlev gören optik ağ olduğunu varsaydı. Ve bir kaç yıl sonra, beynin neokorteksinde bulunan ve üst düzey düşüncenin temelini oluşturduğu düşünülen optik katman keşfetti. Bu keşif sinirbilim camiasına yeni bir bakış açısı getirmiştir. Peki ya öyleyse, beynin optik ve elektriksel sinyalleri kontrol edilerek, Alzeimer, ALS, Parkinson, Epilepsi gibi nörolojik ve nörodejeneratif hastalıkların yanı sıra, depresyon gibi psikolojik hastalıkların da, tek bir yöntem ile tedavi edilmesi mümkün mü? Cevap evet. Bununla birlikte, ışıkla etkileşim kuran opsin proteinin modüle edilmesiyle, tüm hastaların iyileşebileceğine dair teoriler de mevcut. Bunun için, Dr. Howard ve ekibi, şimdilik kurmuş oldukları şirkette, MIT’nin Mind-Machine Projesini sürdürürken, minimal hasar verecek şekilde geliştirdikleri, Kiwi adlı pirinç tanesinden küçük bir implantı, Parkinson hastaları için kullanıyorlar. Kiwi implantı, hastalara cerrahi yöntemler ile yerleştirilirken, bu araç hastalığa spesifik olarak, elektriksel ve optik sinyalleri düzenleyerek, beyin çapında hastalık hasarını gidermeyi amaçlıyor. İmplant, sinirbilim çalışmaları dışında, çeşitli matematiksel modellemeleri ve makine öğrenmesi- derin öğrenme gibi kompleks çalışmaların birleşmesiyle oluşmuş şekilde. Tesla’nın Neurolink’ini andıran implant, ayrıca kablosuz ve temassız şarj edilebilmekte ve gerçek zamanlı olarak bilgisayar bağlantısı sağlanabilmektedir. Kiwi, minimum seviyede enfeksiyon ve invasiv riskleri içerecek şekilde tasarlandı. Zamanla, cerrahi olmayan yöntemlerle geliştirilen araçlar sayesinde bu risklerin de ortadan kalkması umulmaktadır.

Yazan: Fadime Arık

Kaynak*

YouTube Kanalımız

Çılgın Fizikçiler (SEO Manager) hakkında 663 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları ekibi ve dışarıdan destek veren gönüllülerin yazıları.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*