Tüm Zamanların En Parlak Gama Işını Patlaması Olan BOAT ile Tanışın

Parlak bir gama ışını patlamasının ardından gelen bir X-ışınları (resimde), patlama tespit edildikten yaklaşık bir saat sonra Swift uzay teleskobu tarafından tespit edildi. Halkalar, Samanyolu'ndaki tozları saçan X ışınlarından. SWİFT/NASA, A. BEARDMORE/UNİV. LEİCESTER'LI

Tüm Zamanların En Parlak Gama Işını Patlaması Olan BOAT ile Tanışın

Patlama, bu yüksek enerjili ışık patlamaları hakkındaki teorilere meydan okuyabilir.

Parlak bir gama ışını patlamasının ardından gelen bir X-ışınları (resimde), patlama tespit edildikten yaklaşık bir saat sonra Swift uzay teleskobu tarafından tespit edildi. Halkalar, Samanyolu’ndaki tozları saçan X ışınlarından. SWİFT/NASA, A. BEARDMORE/UNİV. LEİCESTER’LI

Yakın zamanda kaydedilen en parlak gama ışını patlaması uzak bir galaksiyi aydınlattı ve gökbilimciler ona Tüm Zamanların En Parlakı olarak TEKNE adını verdiler.

Ill, Evanston’daki Northwestern Üniversitesi’nden gökbilimci Jillian Rastinejad, mesajlaşma uygulaması Slack’te “Bunun hakkında konuşurken çok fazla tekne emojisi kullanıyoruz” diyor.

Gama ışını patlamaları, büyük bir yıldız öldüğünde ve arkasında bir kara delik veya nötron yıldızı bıraktığında patlayan enerjik patlamalardır. Çöküş, eski yıldızın kutuplarından uzaklaşan gama ışınları jetlerini harekete geçirir. Bu jetler Dünya’ya doğru yönlendirilirse, gökbilimciler onları bir gama ışını patlaması olarak görebilirler.

Resmi olarak GRB 221009A olarak adlandırılan bu yeni patlama, 13 Ekim’de araştırmacıların açıkladığına göre, muhtemelen Dünya’dan yaklaşık 2 milyar ışık yılı uzaklıkta bir galakside bir kara delik doğuran bir süpernova tarafından tetiklendi. Tüm kütlelerini saf enerjiye çevirir.

Uzayda bir gama ışını teleskopu olan NASA’nın Neil Gehrels Swift Gözlemevi, 9 Ekim sabahı saat 10:15’te EDT’deki patlamayı otomatik olarak tespit etti ve gökbilimcileri derhal garip bir şey olduğu konusunda uyardı.

Swift’in bilim operasyonları başkanı Penn State astrofizikçisi Jamie Kennea, “Patladığı zaman bize biraz tuhaf görünüyordu” diyor. Patlamanın gökyüzündeki konumu, Samanyolu’nun düzlemi ile aynı hizada görünüyordu. Dolayısıyla Kennea ve meslektaşları ilk başta bunun kendi galaksimizde olduğunu ve bir gama ışını patlaması kadar çarpıcı biçimde enerjik bir şey olma ihtimalinin çok düşük olduğunu düşündüler. Samanyolu’nun içinde böyle bir patlama olsaydı, çıplak gözle görülebilirdi, ki durum böyle değildi.

Ancak kısa süre sonra Kennea, NASA’nın Fermi Gama Işını Uzay Teleskobu’nun da flaşı gördüğünü öğrendi ve bu, teleskopun gördüğü en parlak şeylerden biriydi. Swift verilerine yeni bir bakış, Kennea ve meslektaşlarını, flaşın bu nadir patlamaları gözlemlediğimiz 50 yılda görülen en parlak gama ışını patlaması olduğuna ikna etti.

Kennea, “Diğerlerinin üzerinde baş ve omuzlar duruyor, oldukça istisnai bir durum” diyor.

Rastinejad’ın danışmanı, Kuzeybatı astronomu Wen-fai Fong tarafından türetilen bir terim olan patlamanın BOAT bonafides’inin onaylanmasından sonra, diğer gökbilimciler bir göz atmak için koştular. Birkaç gün içinde, dünyanın dört bir yanındaki bilim insanları, neredeyse her tür ışıkta, uzayda ve yerde teleskoplarla patlamayı gördüler. Tipik olarak yıldırım dedektörü olarak kullanılan bazı radyo teleskopları bile GRB 221009A ile ilişkili ani bir bozulma gördü, bu da patlamanın Dünya atmosferindeki atomlardan elektronları kopardığını düşündürdü.

İlk patlamadan sonraki saatler ve günlerde, patlama azaldı ve yerini hala nispeten parlak bir parıltıya bıraktı. Sonunda, gökbilimciler, süpernova kalıntısındaki parıldayan malzeme dalgalarının yerini alacak şekilde daha da solduğunu görmeyi umuyorlar.

NASA’nın Swift teleskobunun ultraviyole/optik cihazından alınan bu dizi görünür ışık görüntüleri, gama ışını patlaması GRB 221009A’nın (sarı daire) parlak parıltısının yaklaşık 10 saat içinde azaldığını gösteriyor. SWİFT/NASA, B. CENKO

Kennea, aşırı parlaklığın muhtemelen en azından kısmen GRB 221009A’nın göreceli yakınlığından kaynaklandığını söylüyor. Birkaç milyar ışık yılı uzak görünebilir, ancak ortalama gama ışını patlaması 10 milyar ışık yılı uzaklıkta. Nedenini anlamak için zaman olmamasına rağmen, muhtemelen aynı zamanda özünde parlaktı.

Kennea, patlamayı değiştikçe incelemek, “Muhtemelen gama ışını patlamalarının nasıl çalıştığına dair bazı varsayımlarımıza meydan okuyacaktır. Gama ışını patlaması teorisyenleri olan insanların o kadar çok veriye boğulacağını düşünüyorum ki bu, oldukça sağlam olduğunu düşündükleri teorileri değiştirecek” diyor.

GRB 221009A, Kasım ayının sonundan itibaren Dünya’nın perspektifinden güneşin arkasına geçerek onu geçici olarak görüşten koruyacak. Ancak şu anda parıltısı hâlâ çok parlak olduğu için gökbilimciler, şubat ayında tekrar görünür hale geldiğinde onu hala görebileceklerinden umutlu.

Rastinejad, “Bütün güzel verilere sahip olduğumuz bundan sonraki birkaç ay için çok heyecanlıyım” diyor.

Yazan: İlknur YEŞİLYURT

ALINTILAR

NASA. NASA misyonları rekor kıran patlamayı tespit etti. 13 Ekim 2022’de yayınlandı.

Dichiara ve diğerleri. Swift J1913.1+1946 yeni bir parlak sert X-ray ve optik geçici. Astronom’un Telgrafı. 9 Ekim 2022.

Guha ve P. Nicholson. GRB221009A: Hindistan’da gözlenen iyonosferik bozukluk. GCN Genelgesi. 13 Ekim 2022.

YouTube Kanalımız

İlknur Yeşilyurt hakkında 162 makale
Biyoteknolog ve Moleküler biyolog. Astronomi, yeşil enerji, genetik, nanoteknoloji, biyosensörler ve biyoçözünürlük/biyouyumluluk konularına meraklı. Bilim ve kitap tutkunu.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*