Türk Profesör Tıpta Çığır Açtı
Harvard Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Toner, 3 saniye içinde yüz milyar hücre içinden kanserli hücreyi bulabiliyor. Türk bilim adamı tıpta çığır açan bu çalışmasıyla bir çok kanser hastasına umut ışığı oluyor.
Akılı mikroçip ile kanserde likit biyopsi alanındaki öncülerden olan bilim insanı: Mehmet Toner
Kanser tedavisi için geliştirdiği akıllı mikroçipler ve likit biyopsi uygulamaları ile alanında dünyada kendinden söz ettiren Türk Bilim İnsanı Profesör Dr. Mehmet Toner’i tanıyalım.
2019 yılında ABD’nin en saygın kurumlarından National Academy of Medicine’a (Ulusal Tıp Akademisi) seçilen 100 üye arasında yer alan Prof. Dr. Mehmet Toner, 1958 yılında İstanbul’da doğdu. 1983’te İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği okudu ve 1985’te Massachusetts Institute of Technology’den (MIT) Yüksek Lisans derecesini de Makine Mühendisliği alanında aldı. Ardından 1989 yılında Harvard-MIT Sağlık Bilimleri ve Teknolojisi Bölümü’nde (HST) Tıp Mühendisliği alanında doktorasını tamamladı.
Likit Biyopsi Nedir?
Likit (sıvı) biyopsi, kan, tükürük, idrar, dışkı, beyin omurilik sıvısı, plevral sıvı ve asit gibi vücut sıvılarından cerrahi olmayan bir şekilde elde edilen tümör materyalinin toplanması ve değerlendirilmesidir. Tümöre özgü hücre içermeyen DNA (cfDNA) veya dolaşımdaki tümör DNA’sının (ctDNA) analizi ile giderek artan bir şekilde likit/sıvı biyopsi kullanılmaktadır.
Likit Biyopsiye Olanak Sağlayan Biyoteknolojik Araçlar: Akıllı Mikroçipler
Prof. Dr. Mehmet Toner ve ekibinin geliştirdiği mikroskop lamından daha büyük olmayan akılı mikroçip, işlenmemiş kanda dolaşan tümör hücrelerini (CTC) kümelerini yakalamak için özel olarak tasarlanmıştır. Likit biyopsi örneği çipten geçtikten sonra, araştırmacılar çipi inceleyebilir, kanser olup olmadığını ve kanserin ne kadar ilerlediğini görmek için CTC’leri sayabilir.
Bu mikroçip, metastatik kanserli 60 kişiden oluşan küçük bir denemede test edildi. Çip, 27 meme kanseri hastasının 11’inde (%41), 20 melanom hastasının 6’sında (%30) ve 13 prostat kanseri hastasının 4’ünde (%31) CTC kümelerini yakaladı. Sonrasında araştırmacılar, CTC kümelerinin çeşitli yönlerini incelemeyi başardı. Sonuç olarak bu tekniğin bir dizi kanser türünden CTC kümelerinin yakalanmasına ve analizine izin verdiğini göstermektedir.
Mehmet Toner bu buluşu ile ilgili olarak “Bütün merakımız kanın içinde kimsenin bulamadığı bilgileri bulup bunları insanlığa faydalı hale getirebilmek. Kanser insanları kandan yayılarak öldürüyor, 100 milyar hücre içinden 1 tane hücreyi bulabiliyoruz. Saniyede 300 milyon hücreye bakabiliyoruz. Yani böyle teknolojiler yaratarak, kanın içinde ve diğer sıvılardaki hücrelerden bütün hastalıkları bulabilmek yolunda bir hedefimiz var. Bunları insanlığa faydalı hale getirebilmek.” diyor.
Yaptıkları çalışmalar için tüm Dünya adına Mehmet Toner ve ekibine teşekkürü borç biliyorum.
Bilimle Kalın!
Yazan: Bilge KAPLAN
Kaynak**
Kaynak***
Bir yanıt bırakın