Türk Uydusu Yola Çıktı

Türk Uydusu Yola Çıktı

Türk Uydusu Yola Çıktı

Türksat 5A uydumuz Airbus Defance And Space tarafından tasarlandı ve üretildi. Uydumuz İngiltere ve Fransa’da üretildi. Haberleşme modülü ile platform modülü İngiltere’de üretildi ve daha sonra birleştirilmek üzere Fransa’ya getirildi. Testlerine kadar tamamlanan uydu fırlatılmak üzere buradan Spacex şirketinin Florida’daki tesislerine götürüldü. Türksatın en güçlü uydusu pozisyonunda bulunan uydumuzun kütlesi 3500 kilogram. Üzerinde pillerle birlikte uyduya 12 kw güç sağlayabilen ve katlanabilen iki güneş paneline bulunuyor. Bu uydunun yaklaşık olarak 15 yıl hizmet vermesi bekleniyor.

Sapcex’in falcon9 roketlerinin yeni nesli olan blok 5 ile fırlatılan iletişim uydumuz Türksat 5A geçtiğimiz günlerde uzaya doğru yolculuğuna başladı. Bu yolculuğun geçtiğimiz kasım ayında başlaması bekleniyordu. Bu beklenti yerine gelmeyince Türksat 5A fırlatmasının Spacex şirketinin 2020’deki son fırlatması olacağı duyurulmuştu. Fakat bu da gerçekleştirilemedi. Bu tip ertelemeler uzay yolculukları için çok olağan. En son 8 ocak 2021 tarihinde yaklaşık kırk dakikalık bir gecikme ile fırlatma gerçekleştirildi ve bu Spacex’in 2021’deki ilk fırlatması oldu.

Uydu roketin üst kısmında yolculuğun ilk aşamalarında atmosferdeki sürtünmeden etkilenmemesi için koruyucu bir kabin içinde bulunuyordu. Roketin alt kısmındaki Booster ise  dördüncü kez kullanıldı.  Yakın geçmişte  tekrar kullanılabilecek bu Booster’ları üreten Sapcex’in bunları üretmedeki en temel amacı tasarruf. Dördüncü kez  kullanılan bu Booster uyduyu 250 kilometre yüksekliğe çıkardıktan sonra uydudan ayrıldı ve  yeryüzüne doğru inişe geçti. Türkçe sadece talimatları okuyun anlamına gelen  Just Read  The İnstructions adlı drone gemisine dikey olarak başarıyla indirildi.

Uydumuzun asıl hedefi 250 kilometre yükseklik değil. 36 bin kilometre yüksekliğe çıkarılması hedefleniyor. Peki neden 36 bin kilometre? Bu yüksekliğe çıkılmak istenilmesinin sebebi uydunun dünya ile aynı hızda dönmesini sağlamak. Dolayısıyla uydunun yere göre sabit ve Türkiye üzerinde tutulup  arıza haricinde 15 yıl boyunca sınırsız yararlanmak. Yaklaşık yolculuğu 120- 130 gün olan uydu şu an iyon motorları sayesinde yükselerek dünyanın etrafında dönmeye devam ediyor. Hedefine ulaşınca motorlarını kapatacak ve Türkiye üzerine sabitlenecek. Uydu Afrika, Avrupa ve batı Asya’ya hizmet sağlayabilecek kapasitede. Türksat bununla da yetinmiyor 2021’in sonuna doğru Türksat 5B ve 2022’de Türksat 6A’yı fırlatmayı planlıyor.

Yazan: Hasan HÜZMELİ

Kaynak*

Kaynak**

Kaynak***

Kaynak****

YouTube Kanalımız

Çılgın Fizikçiler (SEO Manager) hakkında 663 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları ekibi ve dışarıdan destek veren gönüllülerin yazıları.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*