Üç Yıl Birden Gençleşmek Mümkün mü?

Üç Yıl Birden Gençleşmek Mümkün mü?

Bir diyet ve yaşam tarzı müdahalesi kullanarak epigenetik yaşın potansiyel olarak tersine çevrilmesi için bir pilot klinik çalışma yapıldı.

Yapılan çalışmada, yaşam tarzı değişikliklerinin ve diyetin biyolojik yaşlanma sürecini nasıl yavaşlattığını ve sağlık süresini üç yıl uzattığını gösteriyor. Bu küçük pilot randomize klinik araştırmaya göre, diyet, uyku, egzersiz ve gevşeme rehberliğinin yanı sıra ek probiyotikler ve bitkisel besinler içeren 8 haftalık bir tedavi programı dahilinde, katılımcılar epigentik yaşta bir tersine döndüğünü gösterdi. Bilim adamları, programa katılmayanlara kıyasla bunun biyolojik saati 3,2 yıl tersine çevirdiğini tahmin ediyor.

Üç Yıl Birden Gençleşmek Mümkün mü?

Bu, Helfgott Araştırma Enstitüsü tarafından Yale Üniversitesi Genom Analizi Merkezi laboratuvarı ile işbirliği içinde bağımsız olarak pilot olarak uygulandı. Sonuçlar bağımsız olarak McGill Üniversitesi ve Ulusal Doğal Tıp Üniversitesi, Portland, Oregon’da incelendi ve “Aging” dergisinde yayınlandı.

Yaşlanma, 50-72 yaşları arasındaki 43 sağlıklı yetişkin erkek arasında yürütülen bir randomize kontrollü klinik deney yaptı. 8 haftalık tedavi programı diyet, uyku, egzersiz ve rahatlama rehberliği ile ek probiyotikler ve bitkisel besinler içeriyordu. Illumina Methylation Epic Array kullanılarak tükürük numuneleri üzerinde genom çapında DNA metilasyon analizi yapıldı ve DNAmAge (DNA Metilasyon Yaş Hesaplayıcı), çevrimiçi Horvath DNAmAge saati kullanılarak hesaplandı. Diyet ve yaşam tarzı tedavisi, kontrollere kıyasla DNAmAge’de 3.23 yıllık bir azalma ile ilişkilendirildi. Tedavi grubundakilerin DNAmAge’si, başlangıçtaki aynı bireylere kıyasla, programın sonunda ortalama 1,96 yıl azaldı. Böylece müdahalelerinin sağlıklı yetişkin erkeklerde Horvath DNAmAge epigenetik yaşlanmasını tersine çevirebileceğini öne sürüyor.

Çalışmanın baş yazarı, Fonksiyonel Tıp Enstitüsü’nden Kara Fitzgerald ND IFMCP, “İleri yaş, zihinsel ve fiziksel işlevlerde bozulma ve kanser, nörodejenerasyon, tip 2 diyabet ve kardiyovasküler hastalık dahil birçok bulaşıcı olmayan hastalık için en büyük risk faktörüdür” dedi. “Metilasyon saatleri, yaşla birlikte sistematik metilasyon değişikliklerine dayanır. DNAmAge saati spesifik olarak CpG bölgelerinin yaklaşık %60’ının yaşla birlikte metilasyonu kaybettiğini gösterir. DNAmAge CpG bölgelerinin neredeyse dörtte biri, glukokortikoid yanıt elemanlarında bulunur. Kümülatif yaşam boyu stresin, metilomun hızlandırılmış yaşlanması ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. Bu çalışma DNAmAge saatinin hesaplandığı metilasyon modelinin yaşlanmanın bir itici gücü olduğu hipotezini geçici olarak kabul ettikleri anlamına gelir. Bu nedenle, diyet ve yaşam tarzını kullanarak DNA metilomunu doğrudan etkilemeye çalışmanın DNAmAge’i gerilemeye yol açacağını umuyorlar. 

Bu bulguları doğrulamak için daha büyük ölçekli ve daha uzun süreli klinik araştırmalara ve diğer insan popülasyonlarındaki araştırmalara ihtiyaç var. 

Yazan: Bilge KAPLAN

Kaynak*

Kaynak**

YouTube Kanalımız

Bilge Kaplan (Altın Yazar) hakkında 248 makale
1993 yılında Antalya'da doğdum. Molekuler Biyoloji ve Genetik bölümünden mezunum. Şimdi Covid laboratuvarında moleküler biyolog olarak çalışıyorum. Biyoloji,kimya,fizik, matematik en güzel ilgi alanlarim.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*