Unutkanlığı Yavaşlatabiliriz

Unutkanlığı Yavaşlatabiliriz

Bellek beynin çok önemli bir işlevidir ve değişik beyin bölgelerinin koordine çalışması ile oluşur. Burada bellekte saklanacak bilginin sık tekrarı, uyku gibi değişik faktörler de rol oynar. 

Unutkanlığı Yavaşlatabiliriz

Peki Unutkanlık Neden Olur? 

Unutkanlık, bellekte bulunan bilgilerin bir şekilde yok olması sürecidir. Bu bazı hastalıklar sonucunda olabilir. Ama her unutkanlık da bir hastalık göstergesi değildir. Genel olarak tekrarlanmayan ve çağrılmayan bilgi unutulur. Dolayısıyla her unuttuğumuz bir hastalığın belirtisi değildir. Bunun yanı sıra bilgi işleme sürecinin istemli veya istemsiz zihin etkisinde de olduğu bilinir.

Araştırmacılara göre kötü, travmatik olaylar bellekte uzun süre yer işgal eder. Yeni izlenimler de hatırlatmayı kolaylaştırabilir, tamamlayabilir ya da canlandırabilir. 

Bilim insanları anıların seçici olarak hatırlanması üzerine oldukça yoğun çalışmalar yapmışlardır. Geçtiğimiz on yıllar oncesindeki araştırmalar, belirli bir belleğin(anının) geri çağrılmasının tipik olarak diğer anıların geri çağrılmasını azaltacağını söylemişti. Ve bunun sonunda da geri getirme kaynaklı unutkanlıklar da olabileceğini öne sürmüşlerdi. Ancak daha yakın zamanlarda, geri almanın mümkün olduğu gösterilmiştir. Hatta diğer anıları unutmayı deği onları daha iyi hatırlamayı sağlayacağını öne sürdü bu çalışmalar.

Bunun için araştırmacılar bir deney yaptılar. Katılımcılara 15 sözcüklü bir liste ya da bir metin parçası verildi. Katılımcılar farklı gruplara ayrıldı. Her grubun listeyi ya da metini okuduktan sonra tekrar hatırlaması için verilen süreler farklıydı. Öngörüldüğü gibi zaman geçtikçe öğrenileni hatırlamak zorlaştı. Ancak arada bir kelimeyi hatırlamaya çalışmak, diğer bilgileri de daha net hatırlamaya yardımcı olduğu ortaya çıktı. 15 sözcükten birini hatırlamaya çalışmak diğer sözcükleri de hatırlamamızı kolaylaştırdı yani. 

Ayrıca öğrenilen bir bilgiyi yarım saat sonra hatırlamaya çalışmak daha sonraları bu bilgiyi hatırlamayı oldukça kolaylaştırıyor. 

(Bence bu bilgi her öğrencinin işine yarar :)) 

Yazan: Bilge KAPLAN

Kaynak*

Kaynak**

YouTube Kanalımız

Bilge Kaplan (Altın Yazar) hakkında 248 makale
1993 yılında Antalya'da doğdum. Molekuler Biyoloji ve Genetik bölümünden mezunum. Şimdi Covid laboratuvarında moleküler biyolog olarak çalışıyorum. Biyoloji,kimya,fizik, matematik en güzel ilgi alanlarim.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*