Uyku Sırasında Zayıflamak Mümkün
Obezite önemli bir halk sağlığı sorunudur. Obezite salgını, son birkaç on yılda toplumda gözlemlenen daha az uyku düzeniyle örtüşüyor gibi görünüyor. Örneğin, ABD nüfusunun üçte biri, önerilen gecelik 7 ila 9 saatlik uykuyu almadığı ortaya çıktı. Önemli kanıtlar, düzenli olarak gece 7 saatten az uyumanın olumsuz sağlık sorunlarıyla ilişkili olduğunu göstermektedir. Özellikle yetersiz uyku süresi obezite için önemli bir risk faktörü olarak kabul görmeye başladı.
Uyku süresini uzatmanın obeziteyi önlemek veya tersine çevirmek için etkili bir strateji olup olmadığı bilinmemektedir. Bu belirsizliği bir nebze de olsa gidermek için Chicago Üniversitesi araştırmacısı Esra Tasali ve çalışma arkadaşları bu konu ile ilgili çalışma yaptılar.
1 Kasım 2014 – 30 Ekim 2020 tarihleri arasında 21 ila 40 yaşları arasındaki, vücut kitle indeksi (kilogram cinsinden ağırlık bölü metre cinsinden boyun karesi olarak hesaplanır) 25,0 ile 29,9 arasında olan ve ortalama uyku süresi gecelik 6,5 saatten az olan yetişkin toplam 80 kişiyle bir araştırma yaptılar.
2 haftalık başlangıç boyunca, tüm katılımcılara evde alışılmış uyku düzenlerine devam etmeleri talimatı verildi. Sonra bu kişiler iki gruba ayrıldı. Bir grup gecede 8,5 saat kadar uyurken; kiloları, enerji alımları, enerji harcamaları laboratuvarda takip edildi. Diğer grup ise alışık oldukları uyku düzeni ile devam ettiler. Bu böyle iki hafta devam etti. Değerlendirme sonucunda daha fazla uyuyan grup normal uyku düzeninde uyuyan kişilere göre 270 kalori daha az aldılar. Deneyler sırasında hiçbir diyet programı uygulanmadı da belirtiliyor. Sonuç olarak daha çok uyuyan daha az kilo alıyor. Kalori alımındaki bu küçük değişiklik bile yıllar içindeki etkisi oldukça büyük oluyor. Günde 100 kalori daha fazla bir kişi 3 yıl içinde fazladan 4,5 kiloya neden olduğuna dikkat çekiliyor.
Bu çalışma uyku süresinin enerji alımı ve beden ağırlığı üzerindeki etkisini açıklayan ilk çalışmadır. Herhangi bir diyet olmaksızın daha fazla uyuyarak daha az kalori ile daha sağlıklı olunabilir.
Yazan: Bilge KAPLAN
Bir yanıt bırakın