Uykunun Faydaları Nelerdir?

Uykunun Faydaları Nelerdir?

Uyku ne işe yarar? Neden uyumalıyız? Uyumazsak ne olur?

Çoğumuzun hatta nerdeyse büyük, küçük hepimizin uyku düzeni gelişen teknolojiyle düzensiz durumda diyebiliriz. Belkide hepimiz uykunun bize faydalarını bilmediğimiz için uyku düzenimiz yoktur! Mesela sadece 1 günlüğüne bile olsa uyumadığınızda konsantrasyonunuzun bozulduğunu biliyor muydunuz!

Eğer 3 gün boyunca uyumazsanız artık hayal görmeye veya bir şeyleri algılamakta zorluk çekeceksinizdir. Hatta gittikçe şizofren bile olabilirsiniz!

 Eğer daha fazla uyumasanızda beyin hücreleriniz gittikçe iflas eder ve ölmeye başlarsınız [uykusuzluk işkence yöntemlerinden biridir].

Günde 5 saaten az uyuyan insaların organlarında yağlanma meydana gelir, aynı zamanda hipertansiyon olabileceği ön görülür. Kronik uykusuzluk yaşayan insanlar obezitelik olmakla beraber insülin direncinin artış gösterdiği aynı zamanda diyabet riski olduğu da görülmektedir.

Uykunun bizlere faydaları nelerdir?

Uyumazsak ne olduğunu hepimiz anladık peki uyursak ne olur?

Diyetisyenlerin önerdiği en önemli noktalardan biri de uyumaktır. Saat akşam 10 ile sabah 2 arasında vücudumuz kendini yeniler ve eğer bu süreçte uyuyor olursanız vücudunuzdaki tüm gereksiz yağlardan yavaş yavaş kurtulmaya başlarsınız. Fakat eğer bu süre zarfında  uyumuyorsanız tam tersi olur yani yağlarınızın yerine kaslarınız erimeye başlar.

Uyumak iştahı dengelemekle kalmaz sizi diyabetten, [şeker hastalığından] yüksek tansiyondan ve bazı kanser hastalıklarından korur.

Eğer uyumazsanız yorgun olduğunuzu hissedebilirsiniz, ama eğer düzenli bir şekilde uyursanız çok enerjik olduğunuzu fark ediceksiniz ve enerjiniz normalden daha yavaş biter. Çünkü uyumak sizi yeniler ve bu yüzden kalktığınızda daha güçlü hissedersiniz [dinlenmiş olursunuz].

Kaç saat uyumalıyım? Nasıl uyumam gerekiyor?

Kaç saat uyuduğunuzun aslında bedeninize, sağlığı ve zararlarıda bulunuyor elbette. Uzmanlar düzenli bir uykuda her gün aynı saate yatıp aynı saate kalkmanızı daha uygun buluyorlar. Bunun sebebi ise uyku saatiniz geldiğinide beyninize sinyal gider ve uykunuz gelir, aksi takdirde beyniniz size sadece yorulursa sinyal gönderir fakat bu beyniniz açısından hiç iyi bir yöntem olmaz. Bu yüzden kendinize bir düzen yaratıp her gün aynı saate yatarak aynı saate kalkmanızı öneririm.

Uykunun Sizin Beslenme Düzeninizi Etkilediğini Biliyor muydunuz?

Sadece uyku değil beslenme düzeninizde uykunuzu etkileyebilir. Bazen ağır bir tatlı yediğimizde hepimiz “tatlı çok ağırdı benim biraz uykum geldi” diyoruz mesela! Eğer uykunuzu ve beslenmenizi dengelemek istiyorsanız yatmadan tam olarak 2 saat önce triptofonu yüksek olan süt, yoğurt veya meyve tüketirseniz sizlere daha konforlu bir uyku verecektir.

Biliyor muydunuz?

Vücudumuzda beynimiz haricinde tüm organlarımız bizler uyusakta uyumasakta çalışır ve içerisindeki kötü maddeleri dışarı atmak için uğraşırlar. Fakat beynimiz bu eylemi biz uyumadığımız sürece gerçekleştiremez. Gün boyunca bedenimizdeki tüm nefret, negatif enerji ve dahası beynimizde toplanır. Eğer uyursanız tüm kötü enerjiyi atabilirsiniz. Biz uyumadığımızda hayal görmemizin sebeplerinden biride budur aslında.

Yazan: Nilgün ÖZKUNDAKÇI

Kaynak*

Kaynak**

Kaynak***

Kaynak****

Kaynak*****

YouTube Kanalımız

Çılgın Fizikçiler (SEO Manager) hakkında 663 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları ekibi ve dışarıdan destek veren gönüllülerin yazıları.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*