Uykunun Verimli Hali (Kahvuyku)

Uykunun Verimli Hali (Kahvuyku)

Son günlerde Barış Özcan’ın dilimize kazandırmaya çalıştığı bir kavram olan  Kahvuyku ‘yu birde benden dinleyin. Önemli sınav, konferans, sunum ve sözlüleri daima son güne bıraktığım için az uyku ile yetinmem gerekiyor.  Günlük sadece 23 dk uyuyarak son günlerimi geçiriyorum. İşin sırrını sizinle paylaşma vakti geldi. Bizim kısaca adlandırdığımız Kahvuyku Batı’da ”coffe nap”olarak geçiyor. Batı’da bu method çok hızlı bir biçimde yayılmakta.

Peki nedir bu kahvuyku ve nasıl yapılır? 

Öğleden sonra içeceğimiz bir fincan kahve ile tüm gün performansını ikiye katlayabilirsiniz.  Öğle vakitlerine doğru bir ağırlık çöker üstümüze birde bunun üstüne yemek yersek bu ağırlık ikiye katlanır. Aslında bu ağırlığın bilimsel bir açıklaması var. Adenozin. Bu küçük moleküller beynimizdeki reseptörlere bağlanır gün içinde. Basit bir ifade ile fişi prize takmak gibi düşünebilirsiniz. Bu gün içinde devam ettiği ve engellenemez olduğu için beynimizdeki nöronlar yorulur ve üzerimize ağırlık çöker. Kahvuyku burada devreye giriyor.Öğleden sonra içeceğiniz bir fincan kahve sonrası kısa bir şekerleme ile zinde kalırız.

Peki, bu nasıl gerçekleşir?

Kahve uykuyu daha çok kaçırmaz mı dediğinizi duyar gibiyim. Kahve içtikten sonra kafein hemen kana karışmaz ilk olarak mideye sonra bağırsaklara inerek oradan kana karışır ve bu yaklaşık 20 dakika sürer. Bu sırada yapacağınız kısa bir şekerleme beyinde adenozin ile tıpkı bir yarış yapar gibi reseptörlere bağlanır.Bu sayede beynimiz daha zinde ve yorulmamış olur. Tabiki bunların püf noktaları da olacak. Kahveyi soğuk içmeniz daha iyi olacak sizin için çünkü bu bir keyif kahvesi değil.

Eğer benim gibi sürekli gün içinde dışarıda bulunuyorsanız Kahvuyku’yu uzanarak değilde oturarak, sıranın üzerine başınızı koyarak hatta benim gibi ustalaşıp ayakta bile beyninizi kısaca dinlendirebilirsiniz ve gün içindeki performansınızı iki katına çıkarabilirsiniz. Bu şekilde yapmanızın sağlık açısından bilimsel olarak kanıtlanan yararları da var. Hafızayı güçlendirme, karar verebilmeyi güçlendirme ,basıncı dengeleme gibi. Ben bu yöntem sayesinde tüm sınavlarımı geçtim. Tembelim ama akılsız da değilim:)

Yazan: Elif KIRMAN

Kaynak*

YouTube Kanalımız

İlginizi çekebilecek ve kaynak video:

Çılgın Fizikçiler (SEO Manager) hakkında 688 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları ekibi ve dışarıdan destek veren gönüllülerin yazıları.

1 yorum

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*