Uykusuzluk Bencilliği Beraberinde Getiriyor

Uykusuzluk Bencilliği Beraberinde Getiriyor

İnsanlar birbirine yardım eder ve bu duygu uygar toplumun temellerinden biridir. Ancak Berkeley’deki California Üniversitesi’ndeki bilim insanları tarafından yapılan yeni bir araştırma, uyku eksikliğinin bu temel insan özelliğini körelttiğini ve bunun gerçek dünyadaki sonuçları olduğunu ortaya koyuyor.

Uykusuzluk Bencilliği Beraberinde Getiriyor

Uyku eksikliğinin kardiyovasküler hastalık, depresyon, diyabet, hipertansiyon ve genel ölüm riskinin artmasıyla ilişkili olduğu bilinmektedir. Bununla birlikte, bu yeni keşifler, uyku eksikliğinin aynı zamanda temel sosyal vicdanımızı da bozduğunu, diğer insanlara yardım etme isteğimizi ve istekliliğimizi geri çekmemize neden olduğunu gösteriyor.

Yeni çalışmanın bir bölümünde; bilim insanları, çoğu eyalette sakinlerin “ileriye çekilip” günün bir saatini kaybettikleri “Yaz Saati Uygulaması”nın başlamasından sonraki hafta hayırsever bağışlarının %10 düştüğünü gösterdi.

UC Berkeley araştırmacı bilim insanı Eti Ben Simon ve UC Berkeley psikoloji profesörü Matthew Walker tarafından yürütülen çalışma, yetersiz uykunun yalnızca bireyin zihinsel ve fiziksel sağlığına zarar vermekle kalmayıp, aynı zamanda, bireyler arasındaki bağları tehlikeye atıyor. Yeterince uyuyamıyorsanız, bu sadece kendi iyiliğinize zarar vermez, yabancılar da dahil olmak üzere tüm sosyal çevremizin iyiliğine zarar verir.

Uykusuzluk Zihin Ağı Teorisini Azaltır

Yeni rapor, uyku kaybının insanların başkalarına yardım etme istekleri üzerindeki etkisini değerlendiren üç ayrı çalışmayı açıklıyor. İlk çalışmada, bilim insanları, sekiz saatlik uykudan sonra ve uykusuz bir geceden sonra beyinlerini taramak için 24 sağlıklı gönüllüyü fonksiyonel bir manyetik rezonans görüntüleyiciye (fMRI) yerleştirdi. İnsanlar başkalarıyla empati kurduğunda veya diğer insanların istek ve ihtiyaçlarını anlamaya çalıştığında devreye giren zihin ağı teorisini oluşturan beynin bölgelerinin uykusuz bir geceden sonra daha az aktif olduğunu buldular.

İkinci bir çalışmada, üç veya dört gece boyunca 100’den fazla kişiyi çevrimiçi olarak izlediler. Bu süre zarfında araştırmacılar uykularının kalitesini ölçtüler, ne kadar uyudular, kaç kez uyandılar ve daha sonra bir başkası için asansör kapısını açık tutmak, gönüllü olmak veya sokakta yaralı bir yabancıya yardım etmek gibi başkalarına yardım etme isteklerini değerlendirdi.

Çalışma sonuçlarına göre; bir geceden diğerine birinin uyku kalitesindeki düşüşün, diğer insanlara yardım etme arzusunda bir günden diğerine önemli bir düşüş öngörmüştür. Önceki gece uyuyamayanlar, ertesi gün başkalarına yardım etmeye daha az istekli olduğu görülmüştür.

Çalışmanın üçüncü bölümü, 2001 ve 2016 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri’nde 3 milyon hayırsever bağışın bulunduğu bir veritabanı madenciliğini içeriyordu. Yaz Saati Uygulamasına geçişten ve bir saatlik uyku kaybından sonra bağışların sayısı değişti mi? Bağışlarda %10‘luk bir düşüş buldular. Bu bağış oranı değişmesi, ülkenin saatini değiştirmeyen bölgelerinde görülmedi.

İnsanlar bir saatlik uykuyu kaybettiğinde, doğuştan gelen insani nezaketimiz ve ihtiyacı olan diğer insanlara yardım etme motivasyonumuz üzerinde açık bir darbe vuruyor. Uyku yoksunluğunun insanları sosyal olarak geri çekilmeye ve sosyal olarak daha izole olmaya zorladığını gösterdi. Uykusuzluk da yalnızlık duygularını artırdı. Daha da kötüsü, bu uykusuz bireyler diğer insanlarla etkileşime girdiğinde, yalnızlıklarını diğer bireylere neredeyse bir virüs gibi yayıyorlar.

Toplum olarak uykunun gereksiz veya israf olduğu düşüncesinden vazgeçmenin ve utanmadan ihtiyacımız olan uykuyu almaya başlamanın zamanı geldi. Kendimize ve çevremizdeki insanlara sunabileceğimiz en iyi nezaket şekli uykudur.

Yazan: Bilge KAPLAN

Kaynak*

YouTube Kanalımız

Bilge Kaplan (Altın Yazar) hakkında 248 makale
1993 yılında Antalya'da doğdum. Molekuler Biyoloji ve Genetik bölümünden mezunum. Şimdi Covid laboratuvarında moleküler biyolog olarak çalışıyorum. Biyoloji,kimya,fizik, matematik en güzel ilgi alanlarim.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*