Uyuyan Güzel Hipotezi 2. Kez İspatalandı

Uyuyan Güzel Hipotezi 2. Kez İspatalandı

Bir milimetreden bile küçük su ayıları (Tardigrada), inanılmaz bir hayatta kalma becerileri var. Örneğin su ayısının ve yumurtasının buzda 30 yıl kaldıktan sonra sorunsuz üreyebilmesi gibi.

Su ayıları çok sıcakta ya da kurakta, metabolizmalarını neredeyse tamamen durduruyorlar. Vücutlarındaki suyun bir kısmını hiç zarar görmeden atabiliyorlar. Buna kriptobiyoz deniyor. Bu hayvanların susuz durumda iken “yaşamadıkları” bu sayede uzun süre hayatta kaldıkları kanıtlanmıştı.

Bu sefer soğuğa karşı kriptobiyoz evresini incelemek isteyen bilim insanları 500’den fazla su ayısını (Milnesium inceptum) -30 derecede doldurduktan sonra, yeniden ısıtıp saydılar ve besledikten sonra yine dondurdular. Bu süreçler hayvanlar ölene kadar devam etti. Kontrol grubu su ayıları ise oda sıcaklığında yaşalarını sürüdürler.  Dondurlan süreler hesaba katılmadığında her 2 grubun da eşit süre yaşadıkları görüldü.

Dondurulan su ayısıları en uzun 94 gün yaşarken, kontrol grubundaki 93 gün yaşadı. Yani su ayıları donduklarında, iç saatleri de donuyor ve hayata döndüklerinde kaldığı yerden devam ediyor. “Uyuyan Güzel” gibi hiç yaşlanmadan uyumaya devam ediyorlar. Bilim insanları masaldan yola çıkarak bu duruma “Uyuyan Güzel Hipotezi” adını verdiler.  Böylece hipotez 2. kez kantılamış oldu. 

Yazan: Selim ÖZTEMEL

Reduced ageing in the frozen state in the tardigrade Milnesium inceptum (Eutardigrada: Apochela), 26.09.2022, Jjournal of Zoology

YouTube Kanalımız

Selim Öztemel (Platin Yazar) hakkında 1399 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları kurucusu, yazarı, YouTube kanalı editörü.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*