Uzay Çöpleri Temizlenecek

Uzay Çöpleri Temizlenecek

 ClearSpace-1 Projesi ile ESA, Dünya Yörüngesindeki Uzay Çöpleri ni Temizleyecek

ClearSpace-1 şirketi, ESA adına 2025’te Dünya yörüngesindeki uzay kalıntılarını kaldırmaya başlayacak. Bu test görevi için 100 milyon avroluk bir bütçe ayrıldı.

Şu anda Dünya yörüngesinde binlerce uzay çöpü, yanmış roket güç amplifikatörü ve devre dışı bırakılmış uydular bulunmaktadır. Bu durum, yeni uzay görevleri için giderek artan bir tehlikedir çünkü dünyayı çevreleyen mermiler gibi, fırlatılan uzay araçlarına çarpabilir. Avrupa Uzay Ajansı (ESA), bu nedenle İsviçre şirketine Clearspace-1 projesini, uzay enkazlarını uzaklaştırılması için sipariş verdi. Böylelikle uzay enkazlarından bazıları alınacak ve daha sonra atmosferde yanarak yok edilmesi sağlanacak. 

ESA’dan uzay güvenliği programı başkanı Holger Krag, “nerede olduklarını bildiğiniz yaklaşık 23.000 nesne var. Bunlar, en az on santimetre boyutunda uzay çöpüdür. “dedi.

Uzmanlar, genel olarak, toplam 8.500 ton ağırlığındaki bir santimetre boyutundan yaklaşık bir milyon parça olduğunu varsayıyor . Bu kadar çöpün sorumlusu, son 60 yılda uzay yolculuğundaki 5.500’den fazla fırlatmanın gerçekleşmesidir.

Uzay Çöpü Artıyor

ESA Misyon Operasyonları Direktörü Rolf Densing’e göre, bu sorun SpaceX’in Starlinks gibi projeler ile gelecekte daha da artacak. Alman Havacılık ve Uzay Merkezi (DLR), “uzay enkazının tipik örneklerini kullanılmayan roket üst aşamalarının, devre dışı bırakılmış uyduların oluşturduğunu ve bir astronotun kayıp aletinin de bunun bir parçası olduğunu” açıkladı. 

DLR bilim adamlarına göre, uzay çöpünün en büyük oranını molozlar oluşturuyor. Bu durum ise patlamalar ve çarpışmalardan kaynaklanıyor. Önümüzdeki yıllarda da fırlatılacak binlerce yeni uydu da, yeni uzay enkazlarının olma riskini önemli ölçüde artıracaktır.

Araştırmacılara göre, on santimetrelik bir parça bile bir uyduyla çarpışırsa bir yeni enkazı tetikler. Bir tondan daha ağır olan büyük enkaz parçaları da bazen kontrolsüz bir şekilde dünya atmosferine girerek insanlar için artık bir risk oluşturur.

Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) ayrıca uzay enkazıyla çarpışmaları önlemek için yılda birkaç kez kaçma manevraları yapmak zorunda kalıyor. Bir çarpışmanın etkisinin ciddiyetini ISS şu şekilde örneklendiriyor: Uzay İstasyonuna saatte 40.000 kilometre hızla çarpan bir santimetrelik bir parçanın etkisi, uzay istasyonunun hemen yanında patlayan bir el bombasının varlığı ile aynı etkiyi yapar.

ClearSpace-1 projesinin asıl amacı firmalara, uzay kalıntılarının kaldırılabileceğini göstermek ve bu konuda firmaları cesaretlendirmektir.

Krag’a göre, bu misyon başarıyla gerçekleştirildiğinde, ticarileştirilmiş bir hizmet olarak sunulacak ve uzay çöplerini geri alma teknolojisi geliştirilecektir. Dört kavrayıcı kolu olan ilk “uzay temizlik aracının” 2025 yılında göreve başlaması planlanıyor. Planın içinde 100 kilogramdan daha ağır bir hurda parçasını deniz seviyesinden 650 ila 800 kilometre yükseklikte bir yörüngeye atmakta bulunmaktadır.

Çeviri: İ. KAYA 

Kaynak*

YouTube Kanalımız

Tükenmez Kalem (Altın Yazar) hakkında 286 makale
Bilim sever, bilim yazarı.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*