Uzay Fotoğrafları Nasıl Renklendirilir?
Son günlerde NASA’nın James Webb uzay teleskobundan aldığı görüntüleri yayınlamasıyla birlikte uzayın derinliklerini gözler önüne seren fotoğraflar daha da popüler bir konuma sahip olmuş oldu. Paylaşılan uzay fotoğrafları bizler için görsel şölen niteliğinde olduğu kadar bilim camiası için de teknolojinin gelişmesini gözler önüne sermesi açısından önem taşıyor. Peki uzay gerçekten de bu fotoğraflardaki gibi rengarenk mi, yoksa fotoğraflar sonradan mı renklendiriliyor? Bu yazıda bu soruyu inceleylip cevaplayacığız.
Uzay Fotoğrafları Nasıl Çekilir?
Uzay fotoğrafları NASA ve NASA’nın işbirliği içerisinde olduğu diğer uzay ajanslarının uzaya gönderdiği uzay araçları ve uzay teleskopları aracılığı ile çekilmektedir. Bu uzay araçları uzayın derinliklerine keşif yapmak ve bulundukları ortamın belirli özelliklerine dair bilgi toplamak gibi çeşitli görevleri yerine getirmek amacı ile gönderilmektedir.
James Webb teleskobu uzay fotoğraflarının elde edilmesi için verilebilecek en güzel örneklerdendir. NASA’nın son gönderdiği teleskop olan James Webb, evrenin günümüze kadar çekilmiş en derin fotoğrafını çekmesi ile popülerlik kazanan bir teleskoptur ve uzay fotoğraflarının daha kaliteli elde edilmesini sağlamıştır.
NASA James Webb teleskobundan önce de çeşitli uzay araçlarından elde ettiği fotoğrafları gerek web sitesinde, gerek de sosyal medya hesaplarından yayınlayarak uzay fotoğraflarının kitlelere ulaşmasına ön ayak oluyordu, olmaya da devam ediyor. James Webb’in ve Hubble Uzay telekobu gibi büyük önem taşıyan teleskopların yanında; Voyager, Curiosty, Cassini uzay araçları gibi çeşitli gezegenlerde çeşitli görevleri gerçekleştiren uzay araçları da farklı açılardan fotoğraflar çekmektedir.
Işık ve Görünür Bölge
Uzay fotoğraflarının renklendirilmesinden önce bu fotoğrafların neden renklendirmeye ihtiyaç duyduğundan bahsedelim.
Işık bir enerjidir ve insan gözünün algılayabildiği bir elektromanyetik radyasyondur. Evrende farklı enerjilere sahip birçok ışın vardır ve bunları sınıflandırmak için bir spektrum kullanılır. Bu spektruma elektromanyetik spektrum denir ve farklı dalgaboyları ve frekanslara sahip ışınımlar bu spektrumda gösterilir. İnsan gözü bu spektrumdaki tüm ışınımları algılayamaz. Spektrumda insan gözünün görebildiği çok kısıtlı bir bölge vardır ve bu bölgeye görünür bölge denir. Spektrumda görünür bölgedeki elektromanyetik radyasyon ışık olarak adlandırılır. Işın ise spektrumdaki tüm bölgeleri kapsayan terimdir.
İnsan gözü sadece görünür bölgeyi görebiliyorken, evren görünür bölgenin dışındaki ışınları da barındırmaktadır. Dolayısı ile gözümüzle göremediğimiz, ancak var olan olgular da mevcuttur; radyo dalgaları, kızılötesi ve morötesi ışınlar gibi. Dolayısıyla insan gözünün göremediğini aydınlatmak amacı ile fotoğraflar renklendirilmektedir.
Uzay Fotoğrafları Nasıl Renklendirilir?
Uzay fotoğrafları çekildikten sonra bilim insanları tarafından renklendirlir. Bunun nedeni hem uzayda bulunan kameraların dünyadaki kameralardan farklı olması, hem de insan gözünün görebileceği bölgenin kısıtlı olmasıdır.
Uzay fotoğraflarında kızılötesi ve morötesi sensörler kullanılır. Bu da uzay fotoğraflarının ilk çekildiklerinde bizim gördüğümüzden farklı olduğu anlamına gelir. Çünkü kızılötesi ve morötesi bölge elektromanyetik spektrumda görünür bölgenin dışında kalır ve insan gözü ile algılanamaz. Ayrıca uzayda fotoğrafı çekilen bölgede bulunan gazlar da renklendirme işleminde rol oynar. Farklı gazlar faklı dalga boylarındaki ışığı emer; dolayısıyla bölgede bulunan farklı gazlar farklı renklere sebep olur. Özellikle nebula ya da süpernova fotoğraflarında mevut bulunan gazlar renklendirme işleminde göz önünde bulundurulur.
Gördüğümüz uzay fotoğrafları bilim insanları tarafından bu fotoğrafların insan gözünün normalde görüşüne uygun olarak renklendirilir. Fotoğrafların renklendirilmesinde kullanılan teknik 20. Yüzyılda geliştirilmiştir ve insan gözünün normal olarak algıladığı renkleri taklit eder. Bilim insanları bunu gerçekleştirebilmek için faklı dalgaboylarını kaydeden filtreler kullanırlar. Renklendirme işlemi dalgaboyuna göre ayarlanır; örneğin en büyük dalgaboyuna sahip ışın kırmızı, en kısa dalgaboyuna sahip ışın mor olarak belirlenir. Bilim insanları filtrelerden elde ettikleri görüntülere mavi, yeşil ve kırmızı ekleyerek renkli fotoğrafı elde ederler. Son olarak teleskoplardan elde edilen ve düzenlenen görüntüler fotoşop ile birleştirilerek (Teleskoplar bir bölgenin fotoğrafını çekebilmek için o bölgeye ait birçok görüntü alırlar; örneğin James Webb teleskobundan elde edilen evrenin en geniş fotoğrafı 8 günlük kaydedilmiş görüntüden ve birleştirilmiş 72 fotoğraftan oluşmaktadır.) uzay fotoğrafının son hali elde edilmiş olur.
Yazan: Elif IŞIK
Kaynak**
Kaynak***
Bir yanıt bırakın