Vücudun Çöpçüleri Makrofajlar Nedir?

Vücudun Çöpçüleri Makrofajlar Nedir?

Yunancada büyük yiyiciler anlamına gelen makrofajlar vücut sisteminin çöpçüleri konumundadır. Vücut metabolizmasına karşı tehdit oluşturan patojenlere (hastalığa sebebiyet olan mikroplar) karşı var olan bağışıklık sistemimiz vücuda giren yabancı maddeler ile savaşmaktadır. Bunun yanında vücudun koruyucu kalkanı olan bağışıklık sistemi bir diğer adıyla immün sisteminde yer alan beyaz kan hücreleri vücudun çöpçüleri olan makrofajları temsil etmektedir. Peki, makrofajlar nedir, görevleri nelerdir ve makrofajların hastalıklar karşısındaki önemi nedir? Tüm soruların cevapları için okumaya devam ediniz.

Vücudun Çöpçüleri Makrofajlar

Makrofajlar Nedir?

Kemik iliğinde büyüyen monositlerden türeyen makrofajlar, vücuttaki mikropları, hücre kalıntılarını ve kanser hücrelerini sindirerek temizleyen ve metabolizmanın işlevindeki perde arkası oyuncusudur. Ömürleri ortalama 100 gündür ve bulundukları ortama göre farklı yapıda yer almaktadır.

Makrofajların Görevleri?

Makrofaj hücreleri tüm dokularda bulunmaktadır ve bulunduğu dokuların özelliklerine göre yapı değiştirmektedir. Kupffer hücreleri, histiyositler, alveolar makrofajlar, mikroglia ve diğer türleri olmak üzere pek çok çeşide sahiptir ve tüm türler mono nükleer fagosit sisteminin birer parçasıdırlar. Beş farklı beyaz kan hücresi türünden biri olan lenfositleride bağışıklık sistemine dâhil ederek savunma mekanizması oluşturmaktadır ve T hücrelerine antijen sunarlar. Antijen işleme ve sunma, sitokin sentezi, yara iyileştirme, tümör hücrelerini yok etme ve birçok alanda önemli görevleri bulunmaktadır.

Peki, Makrofajların Hastalıklar Karşısındaki Önemi Nedir?

Makrofajların T hücrelerine antijen sunmaları vücudun antikor oluşturmasını sağlayan bir olaydır. Makrofajların işlevini yerine getirmediği durumlarda ise fazlaca enfeksiyonlara sebep olan ağır hastalıklar ortaya çıkar ve bağışıklık sistemi zayıflar.

Makrofajların işlevi ile aşıların işlevi de bu duruda bir o kadar birbirlerine benzemektedir. Aşının amacı, patojene(hastalığa sebebiyet verebilecek mikrop) maruz kalmadan önce bağışıklık sistemimizi uyararak etkili antikorların üretilmesini sağlamaktır. Makrofajların görevi ise hücresel atıkları, yabancı maddeleri, mikropları, kanser hücrelerini ve yüzeyinde sağlıklı vücut hücrelerine özgü proteinlere sahip olmayan her şeyi sindirme olayı gözlemlenir aşıya benzerliği ise aşıda önceden bağışıklık sisteminin verilen antikor sayesinde uyarılması gerçekleşirken makrofajlar ise yani akyuvarlar, T hücrelerine antijen sunarak bağışıklık sisteminin antikor üretmesini sağlamaktadır.

Yazan: Beyza ÖZKUNDAKCI

Kaynak*

Kaynak**

Kaynak***

Kaynak*****

YouTube Kanalımız

Çılgın Fizikçiler (SEO Manager) hakkında 663 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları ekibi ve dışarıdan destek veren gönüllülerin yazıları.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*