Yakıt Hücreleri / Pilleri
Enerji yaşamın devamlılığı için temel bir unsurdur. Teknik olarak enerji, iş yapabilme gücüdür. Kişisel hayatımızdan kitlelerin faaliyetlerine enerji büyük bir rol oynar ve enerjisiz hayatımız durma noktasına gelir. Bu aşamada, özellikle yaygın olarak kullanılan fosil yakıtların sınırlı ve tükenmekte olması daha verimli, sürdürülebilir ve daha temiz enerji arayışlarına yol açtı. İşte bu noktada yakıt hücreleri hayatımıza girdi.
Yakıt hücreleri elektrik üretmek için kullanılan ve kimyasal enerjiyi direkt olarak elektrik enerjisine dönüştüren, hareketli parça bulundurmayan cihazlardır. Klasik jeneratörler yakıt yakarak çalıştıklarından dolayı verimlilikleri kısıtlıdır fakat yakıt hücrelerinde farklı olarak elektrokimyasal bir dönüşüm vardır ve jeneratörlere oranla verimlilikleri kısıtlı değildir. Yakıt hücreleri çalışma prensipleri bakımından piller gibi çalışan düzenekler olup pillerden farklı olarak depoladıkları enerji ile sınırlı değillerdir. Dışarıdan sürekli olarak bir yakıt ile beslenmeleri gerekmektedir ve dışarıdan yakıt alımı sağlandığı sürece elektrik üretmeye devam ederler. Bu yakıt genellikle hidrojen olarak seçilir ve hidrojenin oksijen ile tepkimeye girmesi sonucunda elektrik, ısı ve su üretilir ancak bu tepkime sonucu üretilen elektrik miktarı çok azdır ve herhangi bir şekilde kullanmak için yetersizdir. Bu sebepten daha fazla elektrik enerjisi üretmek için piller seri olarak bağlanır. Yakıt hücrelerinin en önemli yanı ise, kullanılan yakıtın saf hidrojen olması durumunda atık olarak sadece su açığa çıkmasıdır. Özellikle günümüzde enerji üretmek için çevreye salınan atık miktarı göz önünde bulundurulduğunda, yakıt hücrelerinin çevreyi kirletecek atık üretmemesi büyük bir avantaj sağlamaktadır. Kullanılan yakıt türüne ve malzeme çeşidine bağlı olarak farklı yakıt hücresi çeşitleri bulunmaktadır. Alkali ve Pollimer Elektrolit Membranlı (PEM) yakıt hücreleri belli başlı yakıt hücrelerindendir ve bunlar çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Örneğin; PEM yakıt hücreleri otomobillerde kullanılır iken, NASA uzay araçlarına alkali yakıt hücreler entegre etmiştir ve bu yakıt hücrelerini güç kaynağı olarak kullanmaktadır.
Yakıt hücreleri hala geliştirilmekte olan cihazlardır. Bu cihazların verimliliğini arttırmak için yapılan çalışmalar devam etmesine karşın, maliyetlerinin az olması ve temiz enerji üretmelerinden dolayı gelişmekte olmalarına rağmen kullanılmaktadırlar.
Yazan: Elif Işık
İlginizi çekebilecek bir yazı daha: Geleceğin Yakıtı: Hidrojen Enerjisi ve Hidrojen Pilleri
Çok iyi bir yazı ✍️