
Yalnızlık İnsanı Yoruyor
Sosyal ilişkilerden uzak geçirilen 8 saat kadar kısa bir süre bile insanı yoruyor. Son bir araştırmaya göre yalnızlık, 8 saatlik açlık sonunda oluşan bitkinliğin oluşturduğu aynı etkiyi oluşturuyor.

İnsan bir çok canlı gibi sosyal bir varlıktır. Bu yüzden sosyal ilişkiler yaşamında önemli bir yer tutar. Yalnızlık ve sosyal izolasyon sadece rusal durumumuzu değil, uykumuzu da bozuyor, stres yaratıyor ve bağışıklık sistemimizi zayıflatıyor. Bilim insanları yalnızlığın ayrıca beyin etkinliğimizi de değiştirdiğini ve uzun vadede demans riskini de yükseltebileceğini kanıtladılar.
Viyana Üniversitesi’nde Ana Stijoviç ile çalışma arkadaşları, sosyal izolasyonunun sübjektif enerji seviyesi ve dürtüleri etkileyip, etkilemediğini araştırdılar. Bunun için 30 katılımcı laboratuvarda sekizer saat yalnız ya da yemek yemeden bırakıldı. Bazı günlerde ise tüm katılımcılar hem yalnız hem de aç bırakıldı. Katılımcıların stres tepkileri takip edilirken, katılımcılar da standart bir anketle farklı zamanlarda kişisel durumlar hakkında bilgi verdiler. Sonuç olarak sosyal izolasyon ve açlık arasında dikkat çekici bir benzerlik ortaya çıktı.
Her iki durumda da enerji azalıyor ve bitkinlik hissi oluşuyor.
Bu sonuç araştırmayı yapan ekip için de sürpriz oldu. Aç kalındığı zamanda enerji kaybettiğimiz doğru fakat sosyal izolasyonda böyle bir durum söz konusu değil. Görüldüğü üzere yalnızlık enerji rezervlerimizi de etkiliyor. Laboratuvarda elde edilen bu sonuçları kontrol etmek için bilim insanları COVİD-19 pandemisi içini gerçekleştirilen bir araştırmanın sonuçlarını da değerlendirdiler.
Bu araştırmada evde kapalı kalmanın stres ve davranışlar üzerindeki etkisi 87 kişi üzerinde incelendi. Değerlendirme sonucunda evde yalnız kalmanın da daha fazla bitkinlik ve yorgunluğa yol açtığı görüldü. Sosyal ilişkiden yoksun kalmak, ertesi gün bile bitkinlik ve yorgunluğa yol açıyor. Ve bu yalnız yaşayan insanlarda daha belirgin. Dahası sosyal ilişkilerden yoksun kalmak insani yalnız daha bitkin kılmakla kalmayıp, aktif olarak sosyal iletişim kurma motivasyonunu da düşürüyor. Bu da yalnızlığı daha da pekiştiriyor. Uzun süre toplumdan uzak yaşayanlarda bu etki zaten biliniyordu fakat son araştırma kısa süreli izolasyonun bile ayni etkiyi yapabileceğini göstermiş oldu.
Yazan: Selim ÖZTEMEL
Homeostatic Regulation of Energetic Arousal During Acute Social Isolation: Evidence From the Lab and the Field, Journals, 28.03.2023
Bir yanıt bırakın