Yanan Okyanuslar Nasıl Oluştu?

Yanan Okyanuslar Nasıl Oluştu?

Geçtiğimiz günlerde Meksika’nın devlet petrol şirketi Pemex’in denizin 78 metre altındaki sualtı boru hattı patladı. Bu patlamanın ardından çıkan yangın ise denizde devasa bir alev topunu andıran ve “ateş gözü” diye isimlendirilen bir görüntü oluştu. Ku-Maloob-Zaap petrol sondaj sahalarına yakın bir konumda çıkan yangın , saatler sonunda ekipler tarafından kontrol altına alındı ancak görüntüler sosyal medyada çok hızlı bir şekilde viral oldu.

Peki okyanusun üzerinde nasıl böyle bir alev topu oluştu gelin hep beraber ona bir bakalım. Avustralya’daki Macquarie Üniversitesi’nde organik jeokimya profesörü olan Simon George’a göre okyanusların bu şekilde yanabilmesi için yangının yüzeyde oluşması gerekmekte. Devamında ise Simon George’a göre: Metan ve diğer ıslak gaz (Etan,Propan vb.) bileşenlerinin boru hattından sızdıktan sonra okyanus yüzeyinde tutuşmasıyla meydana geldi. burada yetkililerin en büyük korkusu bu likit gazların okyanusun kalanına yayılma ihtimaliydi.

Meksika’nın petrol güvenliği düzenleme kurumu müdürü Angel Carrizales, olayın “herhangi bir sızıntıya neden olmadığını” söylese de uzmanlar bu açıklamaya şüphe ile bakıyorlar. Simon George okyanus üzerindeki bu alevin devam edebilmesi için bölgeye gaz akışının devam etmesi gerektiğini söyledi. George yine de yangın sayesinde sızıntının önemli bir kısmının, ateş gözünün oluştuğu kısımda tutuştuğunu ve bu sayede yayılmanın önüne geçilmiş olabileceğini söylüyor.

Pemex’in ise olayla ilgili raporunda, “Ku-Maloob-Zaap’ın aktif üretim tesislerindeki turbo makineleri, bir elektrik fırtınası ve şiddetli yağışlardan etkilendi. İfadeleri yer alıyor ancak bu kadarla kalmayıp şirketin akebinde olayla ilgili araştırmalara devam ettiği aktarılıyor. Bir diğer olay olan Hazar Denizi’nde gece meydana gelen ve Bakü sahilinden de görülen alevlerin nedeni ise Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) tarafından, patlamanın çamur volkanından kaynaklandığını açıkladı. Açıklamaya göre metrelerce yükselen alevler, Elet ve Neftçala arasında kıyıya yaklaşık 30 km uzaklıktaki Taşlı adada doğal şekilde yanan çamur volkanının patlaması sonucu oluştu. Açıklamada, petrol ve gaz yataklarında daha önce de çamur volkanlarının püskürtmesi sonucu metan ve diğer yanıcı gazların çıktığı ve alevlerin yükseldiği hatırlatıldı.

Yazan: Arda KÖROĞLU

Kaynak*

YouTube Kanalımız

Çılgın Fizikçiler (SEO Manager) hakkında 663 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları ekibi ve dışarıdan destek veren gönüllülerin yazıları.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*