Yapay Yağmur Yağdırabilir miyiz?

Yapay Yağmur Yağdırabilir miyiz?

Yağmur nasıl oluşur? Yapay yağmur nedir? Yapay yağmur nasıl oluşur? Yapay yağmur denendi mi?

Yapay Yağmur Yağdırabilir miyiz?

Yağmur Nasıl Oluşur?

Çoğumuzun bildiği üzre yağmurun yağması 2 işlemden oluşuyor. Yoğunlaşma ve buharlaşma.  Ilk önce Güneşimizin yardımı ile buharlaşma dediğimiz dönem gerçekleşir. Buharlaşma sayesinde her gün binlerce su atmosfere doğru yakınlaşır. Her buharlaşan damla yükseldikçe soğumaya başlar. Su buharı havanın soğuk olduğu bir bölgeye geldiğinde buharlaşmış su havadaki toz taneciklerine tutunarak damlaya dönüşüyor. En sonda ise hepsi birleşerek bulutu oluşturuyor.

Fakat işlem sadece bu kadar değil yağmur yağması için belirli bir büyüklüğe gelmeleri gerekir. Büyüklüğü uygun olduğunda ise yer çekimi etkisiyle de yağmur yağmaya başlar ve tüm bu süreç 8 gün içeresinde tamamlanabilir.

Yapay Yağmur Nedir?

Hepimiz yağmurun yağışını izledik. Peki yağmurun bizim katkılarımızla yağabilme olasılığı olabileceğini hiç düşündünüz mü?

İnsanoğlunun yüzyıllardır üstünde çalıştığı deneyimlerden biride yağmur yağmasına yardımcı olmaktır. 1940 yılın sonlarına doğru bulut damlacıklarının buz kristalerine dönüştürebilmek için bir element bulunmuştur: gümüş iyot.

Günümüzde çoğu ülkeler kurak yerleri, suyu azalan kuyuları yada su bulunan yerlerin su seviyesini artırmak için Modifikasyon projeleri yürütmektedirler.

İşe yarayan yöntemlerden biri olan bulut tohumlama yöntemi ilk önce 1960’lı yıllarda Amerika birleşik devletleri tarafından bulunmuş ve bu yöntem günümüze kadar gelmiştir.

Yapay Yağmur Denendi mi?

Yapay yağmur tabikide denendi. Yağmur bombası[yapay yağmur] Ülkemizde yani Türkiye de de denenmiştir. İstanbul’da 1990 yılında İSKİ tarafından uygulanmıştır. Sadece İstanbul’da değil Ankara ve İzmir dede aynı yöntem uygulanmıştır.

Günümüzde toplam 24 ülke yağışı artırmak için bulut tohumlama yöntemine baş vurmuştur.

Peki Bunu Nasıl Başarmıştır? Yapay Yağmur Nasıl Oluşur?

Dronlar sayesinde bulutlara elektroşok vererek oluşturulur.

 Yağmur 2 yöntemle oluşabilmektedir bunlar bulut katmanların çarpışması ve 0 derecenin altında buharlar ve buz kristallerin çekirdekleşmesidir.

Dünyanın en kurak 10 bölgelerinden biride Birleşik Arap Emirlikleridir [BAE]. Hava sıcaklığı 50 dereceye çıkan Dubai’deki Ulusal Meteoroloji Merkezi 21 temmuz 2021 yılında yapay yağmuru üretmeyi başarmıştır.

Yazan: Nilgün ÖZKUNDAKÇI

Kaynak*

Kaynak**

Kaynak***

Kaynak****

Kaynak*****

YouTube Kanalımız

Çılgın Fizikçiler (SEO Manager) hakkında 663 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları ekibi ve dışarıdan destek veren gönüllülerin yazıları.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*