Yaşam Biçimimiz Bebeğimizin Bağırsak Florasının Etkiliyor
Yakın tarihli bir araştırma, bebeklerin bağırsak mikrobiyomunun (florasının) yaşam tarzlarına göre değiştiğini kaydetti. Karmaşık bir bağırsak florasının oluşma süreci, insan doğumundan kısa bir süre sonra başlar. Bebeklerin bağırsak florası 6. aydan itibaren yaşam biçimine uyum sağlamaya başlıyor. Bağırsakları kolonize eden yeni mikrobiyal türler, önceki kolonize eden türler tarafından oluşturulan nişlere bağlıdır. Bu nedenle, yetişkinlerde bağırsak flora bileşimi, erken yaşamda edinilen mikroplara bağlı olabilir.
Sanayileşmiş ülkelerde kentleşmiş bir yaşam tarzı yaşayan insanlar, daha kırsal yaşamda yaşayan insanlara göre daha az çeşitli mikrobiyotaya sahip olma eğilimindedir.
Sanayi ülkelerinde yaşayanlarla karşılaştırıldığında; Hadza kabilesi, orta düzeyde ortak çocuk yetiştirme ile yarı göçebe çalı kamplarında yaşayan bir grup yerli Tanzanya avcı-toplayıcıdır. Bebekler erken yaşta anne sütü ile besleniyor ve daha sonra iki yaşına kadar baobab tozu ve önceden çiğnenmiş et içeren bir diyete yönlendiriliyor.
Hadza kabilesindedir insanlar bir insanın sahip olabileceği en zengin bağırsak florasına sahiptir.Bunun doğa ile iç içe olmasından kaynaklandığı düşünülüyor.
Çalışma ve Bulgular
Bu çalışmada, araştırmacılar Hadza etnik grubundan bebeklerin dışkı örnekleri üzerinde metagenom dizilimi yaptılar. Araştırma ekibi, Hadza bebeklerinden 62 örnek de dahil olmak üzere 18 popülasyondan sağlıklı bebeklerin dışkı örneklerinde ribozomal ribonükleik asit (rRNA) dizisinden oluşan bir veri kümesi oluşturdular. 39 Hadza bebek örneğinde ve 23 çocuk için karşılık gelen anne örneklerinde genetik araştırma yapıldı.
Aynı ulus içinde farklı yaşam tarzlarına sahip popülasyonlar karşılaştırıldığında, araştırmacılar, paylaşılan yaşam tarzlarının mikrobiyom kompozisyonunu coğrafi yakınlıktan daha fazla etkilediğini belirttiler. Sanayileşmiş yaşam tarzları yaşayan çocukların mikrobiyomları, altı aylık yaşamlarında diğerlerinden bir farklılık gösterdi. Buna karşılık, bir geçiş yaşam tarzı yaşayan bebekler için, mikrobiyom yaklaşık 30 aylık yaşamda diğerlerinden ayrıldı.
Genel olarak, bulgular, yaşam tarzına bakılmaksızın, bebek bağırsak florasının erken yaşamda Bifidobakterilerin baskın olduğunu göstermiştir. Bu gözlemler aynı zamanda, yaşam tarzlarına dayalı bağırsak florasının gelişimindeki farklılıkların, insanları sanayileşmiş ülkelerde yaygın olan hastalıklara yatkın hale getirip getirmediğine dair merak uyandıran soruyu da gündeme getirdi.
Yazan: Bilge KAPLAN
Kaynak**
Bir yanıt bırakın