Yaşamın Oluşumuna Dair

Dünya’nın yaşının yaklaşık 4,54 milyar yıl olduğu, Zirkonyum kristalleri üzerinde yapılan radyometrik tarihlendirme ile ortaya çıkmıştır.Bunun 4 milyar yılda gelişmiş yaşam formu yaşamamıştır. İlkel zaman olarak adlandırabileceğimiz bu devrin sonlarında alg ve radilaria adı verilen canlılar ortaya çıkmışlardır.

İşte ne oldu ise son 500 bin yılında oldu.

Dünya bundan aşağı yukarı 4 milyar yıl önce şekillenmeye ve ilkel prokaryotlar da yaklaşık 3 milyar yıl önce ortaya çıkmaya başlamıştır. Dünyanın yüzeyi sabit kalmamış, zaman zaman büyük jeolojik olaylarla  yer kabuğunun şekli değişmiş, dağlar, denizler, göller meydana gelmiş ya da kaybolmuştur. Bu arada büyük iklim değişiklikleri ortaya çıkmıştır. Bu kıvrılmalara bağlı değişiklikler göz önüne alınarak “Jeolojik zamanlar” ayrılmıştır. Çevre koşullarında meydana gelen değişikliklere göre, canlıların bir kısmı tamamen ortadan kalkmış, bir kısmı değişerek uyum yapmış, bir kısmı da bu değişikliğe uyum gösterebilmiştir. Jeolojik zamanlar arasında kesin sınırlar yoktur.
Kısacası ; Dünyada yaşamın oluşabilmesi için bütün çevre koşullarının yaşama uygun olması çok uzun bir süreç içerir.  Dünya 4.5 milyar yıl yaşında, aşağı yukarı güneşle aynı yaşta sayılır. Dünyadaki en eski kaya örnekleri 4 milyar yaşında görünüyor. Ancak aydan getirilen kaya örneklerinin incelenmesi bu sonuca varmamıza yol açtı. Başlarda atmosfer çok ince idi ,zira dünyanın hafif gazları tutacak “kütlesi- kütle çekimi” yok. Oysa atmosfer oluşumu canlı yaşam için çok önemlidir. Dünyaya zarar verecek asteroit yağmuru ve ultraviyole ışınlarının süzülmesi ve Dünya sıcaklığının belirli seviyede korunması gerçekleşmeliydi. Zamanla, Atmosferin oluşumu volkanik aktivite sayesinde gerçekleşti. Bilim adamları başka gezegenlerde hayat izini araştırırken ilk baktıkları şey volkanik açıdan gezegenin faal olup olmadığıdır. Volkanik aktivite hafif gazların olduğu kadar ağır metallerinde dünya yüzeyine çıkmasına neden oldu. Uzun süre 2.8 milyar yıl atmosferde oksijen bulunmuyordu.(Bunu pas oluşumundan, bıf veya binded iron formationdan anlıyoruz.)
Okyanusların oluşumu hayat için kritik bir dönemeçtir. Okyanusların oluşumu dünyanın oluşum süreci esnasında kısmen soğuması sonucu volkanik aktivite ile kazanılan su buharının su haline geçmesi ile mümkün oldu. İlk okyanusların yine volkanik aktivite sonucu üretilen karbondioksiti erimiş halde tutması ve kayaçların karbondioksit ile rekasiyona girerek karbonat minerallerini oluşturması sonucu sera etkisi azaldı. Dünya canlı yaşamın başlayabileceği ölçüde soğudu. İlk prokaryotik organizmalar 3.8 milyar yıl önce ortaya çıktı. Çekirdekli hücre (Ökaryot) oluşması ise en az 2 milyar yıl sonra (1.5 milyar yıl önce) gerçekleşebildi.
Bitkiler ve hayvanların yani tüm canlılar hücre ya da hücrelerden meydana gelir. Yine bu hücrelerin sahip olduğu genetik bilgilerinde, oluşan diğer hücrelere aktarır. Tek hücrelilerden çok hücreli organizmalara geçiş dünya üzerindeki yaşam sürecinde en önemli gelişmelerden biridir. 
İlk çok hücreli canlılara ise ilk defa bundan yaklaşık 700-900 milyon yıl önce rastlamaktayız. Yani yaklaşık 160-360 milyon yıl boyunca, ilk çok hücreli canlılar yumuşak vücut formlarıyla evrimleşmiştir. Bundan 542 milyon yıl önce ise ilk defa sert kabuklu canlılar evrimleşmeye başlamıştır. Karmaşık yapılı ve çok hücreli en eski fosil, bundan 600-580 milyon yıl öncesine aittir.

Kaynak*

Kaynak**

 Yazan : İ. Kaya

Yaşam Oluşumuna Dair

Tükenmez Kalem (Altın Yazar) hakkında 286 makale
Bilim sever, bilim yazarı.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*