Yavrularını Süt ile Besleyen Yumurtlayan Amfibi Bulundu
Gecenin bir yarısı nemli bir kıyı yağmur ormanında, pembe, tüysüz bebeklerden oluşan bir çöp annelerinin yanına sokuluyor. Süt almak için kıpırdanıp ciyaklıyorlar, anneleri bunu emrediyor ve doyuyorlar. Ama bunlar köpek yavrusu ya da yavru değil. Bunlar yılan biçimli amfibilerdir ve tilkilerden çok kurbağalara daha yakındırlar.
Araştırmacıların 8 Mart tarihli Science dergisindeki raporuna göre, bu halkalı sesilya anneleri, yavrularını üreme kanalında üretilen bir tür “süt” ile besliyor . Uzun, silindirik yaratıklar, yavruları bu şekilde beslediği bilinen ilk yumurtlayan amfibilerdir. Bu keşif, hayvan yaşamı boyunca ebeveyn bakımının evriminin araştırmacıların düşündüğünden daha çeşitli olduğunu ortaya koyuyor.
Bu kadar az fark edilebilir dış özelliğe sahip bir hayvan için sesilyanlar tuhaf bir biyoloji kaynağıdır. Caecilian’lar yakalanması zor, bacaksız , oyuk açarak neredeyse kör olan amfibilerdir. Yeni çalışmadaki halkalı sesilya ( Siphonops annulatus ) gibi bazı türlerin zehirli balçıkları var, zehirli olabilirler ve yavrularını kendi derileriyle besliyorlar.
São Paulo’daki Instituto Butantan’dan Herpetolog Carlos Jared ve meslektaşları yıllardır bu eksantrik hayvanları inceliyorlar. Önceki çalışmalarda ekip, yumurtadan çıktıktan sonraki ilk iki ayını annelerinin gözetiminde geçiren halkalı sesilya yavrularının, zamanlarının çoğunu vücudunun ucunda, üreme, sindirim ve idrar sistemlerinin ortak açıklığının yakınında geçirdiğini fark etti. — havalandırma deliği adı verilen anatomik bir kısım. Dişi periyodik olarak havalandırma deliğinden, gençlerin coşkuyla besleyeceği yoğun bir sıvıyı dışarı atıyordu.
Jared, “Bazıları (gençler) bu açıklıktan kafalarını bile içeri soktular” diyor.
Yeni çalışmada ekip, Brezilya’nın Bahia eyaletinden 16 dişiyi ve yumurtadan yeni çıkan yavrularını toplayarak gözlem için laboratuvara getirdi. Burada araştırmacılar, amfibilerin etkileşimlerini kaydettiler ve 240 saatin üzerinde video görüntüsü biriktirdiler. Ekip, genellikle bebeklerin tiz sesler çıkarırken annelerinin havalandırma deliğini kıvırıp kemirmesini içeren 36 beslenmeyi kaydetti. Annem daha sonra vücudunun o ucunu kaldırıp sıvıyı serbest bırakırdı. Bu, günde altı defaya kadar oluyordu ve bebeklerin ricasına bir yanıt gibi görünüyordu.
Londra’daki Doğa Tarihi Müzesi’nde evrimsel biyolog olan Mark Wilkinson, ciyaklama ve yalvarmanın özellikle büyüleyici bir gözlem olduğunu söylüyor çünkü yetişkinlerin yalnızca düşük ses frekanslarına duyarlı olduğu düşünülüyor.
Ekip ayrıca bazı yetişkin dişi sesli canlıların iç anatomisini inceledi ve besin sıvısının besinsel ve biyokimyasal yapısını analiz etti. Annenin yumurta kanalında yavruları büyütürken büyüyen bezler tarafından salgılanır. Aynı zamanda memeli sütü gibi yağlar açısından da zengindir. Bu besleyici kaynak, yavruların nasıl bu kadar hızlı büyüdüğünü açıklamaya yardımcı olabilir – annelerinin yanından ayrılmamalarına ve onun derisini yalnızca bir kez beslemelerine rağmen, yumurtadan çıktıkları ilk haftada kütlelerini yüzde 130’a varan oranda artırarak 0,27 gram daha fazla kazanırlar. her birkaç gün.
Kuzey İrlanda’daki Belfast Queen’s Üniversitesi’nden evrim biyoloğu Isabella Capellini, süte erişim konusunda dalgalı kardeşler arasında bir çatışma olup olmadığını ve bu rekabetin nasıl sonuçlanacağını merak ediyor. Ayrıca süt üretiminin anne sesilyanı nasıl etkilediği hakkında daha fazla bilgi edinmek isterdi.
“Memelilerde emzirme, anne için üremenin en pahalı aşamasıdır” diyor. “Süt üretiminin sesli hayvanlarda da bu kadar pahalı olup olmadığını araştırmak yararlı olacaktır. Anne kısa ve uzun vadede nasıl etkileniyor?”
Bu amfibilerin “süt” versiyonunu nasıl geliştirdikleri bilinmiyor. Bu madde hayvanlarda nispeten nadirdir. Memeliler ve bazı sesli canlılar dışında yalnızca belirli örümceklerde, balıklarda, hamamböceklerinde ve kuşlarda ve ayrıca canlı doğum yapan iki amfibide bulunur.
Yumurtlayan bu sesli canlıların yumurta kanalları, bazen bebeklerini rahimdeyken sütlü bir maddeyle besleyen, ancak doğduktan sonra onları beslemeyen canlı doğuran sesli türlerin yumurta kanallarına benzer şekilde davranıyor.
Wilkinson, “Bu, yumurta kanallarını yiyecek üretmek için zaten kullanan (yumurtlayan) türlerden canlı doğuranların nasıl evrimleştiğini kavramayı kolaylaştırıyor” diyor. “Son birkaç on yılda sesli canlılar hakkında gerçekten çok şey öğrendik, ancak buzdağının yalnızca görünen kısmını görüyoruz.”
Yazan: İlknur YEŞİLYURT
Kaynaklar
PL Mailho-Fontana ve ark. Yumurtacı sesli amfibilerde süt sağlanması . Science . Cilt 383, 8 Mart 2024, s. 1092.
Jake Buehler, Bu, yavrularını ‘süt’ ile besleyen, bulunan ilk yumurtlayan amfibi . ScienceNews. 7 Mart 2024.
Bir yanıt bırakın