Yeni Bulgular Alzheimer İçin Tedavi Işığı Olacak

Yeni Bulgular Alzheimer İçin Tedavi Işığı Olacak

Alzheimer Hastalığı 

Alzheimer hastalığı adını Dr. Alois Alzheimer’dan almıştır. 1906’da Dr. Alzheimer, olağandışı bir akıl hastalığından ölen bir kadının beyin dokusundaki değişiklikleri fark etti. Belirtileri arasında hafıza kaybı, dil sorunları ve öngörülemeyen davranışlar vardı. Öldükten sonra beynini inceledi ve birçok anormal küme (şimdi amiloid plaklar olarak adlandırılıyor) ve karışık lif demetleri (şimdi nörofibriler veya tau, yumaklar olarak adlandırılıyor) buldu. 

Yeni Bulgular Alzheimer İçin Tedavi Işığı Olacak

Cambridge Üniversitesi bilim insanları Alzheimer hastalının gelişim süreci hakkında yeni bilgiler edindiler. Science Advances dergisinde yayımlanan araştırma sonucuna göre beyinde biriken ve bilişsel yetinin zayıflamasından sorumlu toksik protein, çok erken bir zamanda yayılıp on yıllar içinde birikiyor. Sonuçlar daha iyi tedavi yöntemlerinin geliştirilmesinde yardımcı olabilecek. 

Tau ve Beta-Amyloid proteinleri uzun bir süredir Alzheimer hastalığıyla ilişkilendiriliyor. İki protein de beyinde yayılarak, beyin hücrelerinin ölmesine ve beynin küçülmesine yol açan topaklanmaları oluşturuyor. Bu gelişme ise bellek kaybına, kişilik değişimine ve diğer semptomlara neden oluyor. Bilim insanları bu proteinlerin belli başlı bir beyin bölgesinde oluştuktan sonra kanserdekine benzer bir şekilde diğer bölgelere yayıldığını düşünüyorlardı. Bunun üzerine yapılan çalışmalarda bu sonuç doğrulandı ve özelikle farelerde gözlemlendi. Son çalışmalar genellikle insanlarda Tau proteinlerinin yayılmasına ilişkin araştırmalara dayanıyor. Yapılan çalışmaya göre, Tau proteini beyin bir bölgesinden diğerine yayılabiliyor ancak bunun illaki böyle olması gerekmiyor. Araştırma çerçevesinde hayatlarını kaybeden Alzheimer hastalarından 400 kadar beyin örneği alınırken, hayatta olan 100 hastanın beyni de pozitron emisyon tomografisiyle tarandı. Böylece araştırmacılar ilk kez insana ait verilerle, Alzheimer’in moleküler süreçlerindeki hızı daha kesin bir şekilde belirleyebildiler. 

Analizlere göre beyindeki Tau birikimleri beş yıl içinde ikiye katlanıyor. İlk hafif semptomların ortaya çıkmasından sonra 35 yıl kadar sonra da hastalığın son evresine geliniyor. Beş yılda iki katına çıkan Tau birikimleri, 35 yılda 128 misli artığı gözlenmiştir. Bu üstel büyüme hastalığın gelişmesinin neden bu kadar uzun sürdüğünü ve insanların neden daha hızlı kötüleştiğini açıklıyor. Son bulgular diğer demans hastalıkları veya travmatik beyin yaralanmaları için yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesinde de yardımcı olacaktır. Çünkü Tau, diğer birçok demans hastalığından da sorumlu proteintir. Bilim insanları yeni bulgular ışığında hastalık sürecini yavaşlatabilmeyi umuyorlar.

Yazan: Bilge KAPLAN

Kaynak*

Kaynak**

YouTube Kanalımız

Bilge Kaplan (Altın Yazar) hakkında 248 makale
1993 yılında Antalya'da doğdum. Molekuler Biyoloji ve Genetik bölümünden mezunum. Şimdi Covid laboratuvarında moleküler biyolog olarak çalışıyorum. Biyoloji,kimya,fizik, matematik en güzel ilgi alanlarim.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*