Yeni Keşifler Memelilerdeki Hızlı Evrimi Kanıtlıyor
65 milyon yıl önce dinozorların kuşa benzer türleri dışında hemen hemen hepsi yok oldu. Geriye kalanların uzak akrabaları hala etrafımızda uçmaya devam ediyor. Fakat bu yok oluş aynı zamanda Memeliler Çağının başlamasına da neden oldu. O zamana kadar görece az olan memeliler, yok oluşun ardından hızla türleşmeye başladılar.
Yeni yapılan çalışmada memelilerin çeşitlenmesinin sanılandan çok daha hızlı olduğu anlaşıldı. Günümüz inekleri, atları ve fillerin de içinde olduğu toynaklıların ataları olduğu düşünülen, erken ilkel toynaklıların diş ve alt çene kalıntıları incelendi. Bu inceleme sonucunda 3 yeni tür keşfedildi. Yok oluştan yalnız bir kaç yüz bin yıl sonra yaşamış bu 3 tür, Miniconus jeanninae, Conacodon hettingeri ve Bearnus honeyi olarak isimlendirildi. Bearnus honeyi, J. R. R. Tolkien’in Küçük Hobbit romanındaki Boern karakterinden esinlenildi. Bu figür bazen insan bazense Ayı gibi görünüyordu. Fakat Bearnus honeyi’in ayı ile bir ilgisi bulunmuyor. Boyu en fazla kedi kadar olduğu düşünülüyor.
Diş analizlerine göre bu 3 fosilin hepçil olduğu yani hem eti parçalayan parçalayıcı dişleri hem de ezici bitki dişleri olduğu görüldü. Fakat yalnız bitkilerle de beslenmiş olabilirler.
Dinozorların yok olmasıyla memeliler çok daha çeşitli yiyeceklere ulaşma imkanı oldu bu da türleşmelerini hızla artırdı ve daha büyük boyutlara evrildiler.
Yazan: Selim ÖZTEMEL
Bir yanıt bırakın