Yenilebilir Jel, Alkolü Zararsız Hale Getiriyor

Yenilebilir Jel, Alkolü Zararsız Hale Getiriyor

Alkolü daha sindirim sistemindeyken parçalayan bir protein jeli, olası karaciğer hasarlarını önlüyor.

Alkol neredeyse her gün tüketilen bir içecek olsa da hücre için bir zehir. Düşük miktarlarda alınan alkol bile düşünme yetimizi ve algımızı bozabiliyor. Etanol karaciğerde parçalandığında toksik asetaldehit üretiliyor ki bu da uzun vadede karaciğere zarar veriyor. Karaciğer sirozuna hatta karaciğer kanserine bile neden olabiliyor. Sindirim sistemindeki iltihaplanmanın ve kanserin de aşırı ve düzenli tüketiminin sonuçları olabileceği de düşünülüyor.

ETH Zürih’te çalışan Jiaqi Su ve çalışma arkadaşları, alkolü henüz sindirim sistemindeyken zararsız asetik asite dönüştürebilen, yenilebilir bir jel geliştirdiler. Yani alkol kana veya karaciğere ulaşmadan önce parçalanıyor. Sonuç olarak, şarap, bira vb içeceklerin saglığa zararlı etkileri ortadan kalkıyor. Fakat bununla birlikte alkolün sarhoş edici etkisi de ortadan kalkıyor. Piyasa var olan diğer ürünlerin aksine, yeni jel sadece semptomları hafifletmekle kalmayıp, nedenlerini de etkiyor. Şöyle: Jelin iskeleti, sut proteini beta-laktoglobulinden (BLG) elde edilen ince liflerden oluşuyor. Bunlar peynir altı suyu proteinlerinin pişirilerek ve tuz ile su eklenerek yenilebilir bir jel oluşturuluyor. BLG fibrillerinin hidrojel oluşturma yeteneği sayesinde sindirim sürecinin gecikmesi ve mide bağırsak sisteminde uzun bir tutulma süresi garanti ediliyor.

Bilim insanlarının görüşüne göre katalitik protein jeli, alkol tüketiminin sağlık üzerindeki zararlı sonuçlarını önemli ölçüde azaltma imkanı sunuyor. Jel, gelecekte kandaki alkol seviyesinin yükselmesini ve asetaldehitin bedene zarar vermesini önlemek için alkol tüketiminden önce ya da alkol alınım sırasında alınabilecek.

Yazan: Selim ÖZTEMEL

Single-site iron-anchored amyloid hydrogels as catalytic platforms for alcohol detoxification, Nature Nanote-chnology, 13.05.24.

YouTube Kanalımız

Selim Öztemel (Platin Yazar) hakkında 1425 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları kurucusu, yazarı, YouTube kanalı editörü.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*