Yıldız Doğumu Görüntülendi

Yıldız Doğumu Görüntülendi

Yıldızların evrimi büyük ölçüde bilinmede hala karanlıkta kalan yerler var. Bunların başında yıldız doğumu var. Bu konuda bir çok fikrin olmasının nedeni, daha önce bir yıldız oluşumu detaylı olarak gözlemlenmemiş olmasıdır.

James Webb Uzay Teleskobu’nun tasarlanmasının önemli bir nedendi de burdur. 

Yaldızlar, oluşum sırasında, oluştukları bulutun içerisinde oluyorlar. Dolayısıyla onları görmek için kızılötesi dalga boylarında görüntülemek gerekiyor. 

James Webb Uzay Teleskobu, 8 Eylül’de aynasını L1527 karanlık nebulasına çevirdi. Bulutu ve merkezinde oluşmakta olan yıldızı (önyıldız) detaylı bir şekilde gözler önüne serdi.

Üst sıra: Spitzer ve Gemini’den L1527 gözlemleri. Orta sıra: Gemini verileri olmadan oluşturulan ilk L1527 modeli. Alt sıra: Diskin yeni Gemini görüntülemesi kullanılarak geliştirilmiş model.

NASA’nın 16 Kasım’da yayınladığı bu görselde, yıldız oluşumunun karışık sürecinde, gazın oluşum sürecinde yoldaşı nasıl beslediği ve yıldızın da saçtığı gazların bulutta nasıl boşluklar oluşturduğu detaylı görünüyor.

Görselde turuncu/kırmızı görünen bölümler, mavi görünen kısımlara göre daha fazla toz bulunduruyor. Buluttaki gaz, yıldızı beslerken, toz da gelecekte oluşacak kayaç gezegenleri besliyor. Bu önyıldızın Dünya’ya olan 460 ışık yılı uzaklıkta.

Önümüzdeki 10 bin ila 100 bin yıl içinde bu bölgeye tekrar bakılırsa, yeni doğmuş bir yıldızın etrafındaki genç ötegezegenler keşfedilebilir.

Yazan: Selim ÖZTEMEL

Kaynak*

YouTube Kanalımız

Selim Öztemel (Platin Yazar) hakkında 1392 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları kurucusu, yazarı, YouTube kanalı editörü.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*