Yuvada Daha Çok Kalmak Kuşlar Daha Zeki Yapıyor

Yuvada Daha Çok Kalmak Kuşlar Daha Zeki Yapıyor

Kuşların, memelilerden farklı olarak büyük beyin kabuğuna sahip olmadıklarından dolayı memeliler kadar zeki olacak anatomik özelliğe sahip olmadıkları düşünülüyordu. Fakat son çalışmalar karga ve papağan gibi bazı kuşların, memelilerde daha az zeki ya da yenilikçi olmadıkları ortaya çıktı. Bu kuşlar alet üretebiliyor, kilit açabiliyor hatta sayabiliyorlar. Kuşlar, bu karmaşık görevleri beyinlerinin ön kısmında yer alan ve kortekse karşılık gelen palyum bölgesi ile gerçekleştiriyorlar. 

Peki bazı kuş türleri bu kadar zekiyken neden bazı kuş türleri bu özelliklerden mahrum?

Mesela tavuk, ördek ve deve kuşlarının zeki olduklarını söylemek zor. Bu zeka farkının neden gerçekleştini araştırmak isteyen Katalan Ekoloji Araştırma Merkezi’nden Daniel Sol ve ekibi, 24 aileye ait 111 kuş türünün beynini inceledi. Araştırma göre daha fazla beyin hücresine sahip kuşlar daha zeki ve inovatif. Vücut oranına göre daha fazla beyin hücresine sahip kuşlar daha zeki oluyor. Örneğin bir ördek ile aynı büyüklükte papağanı karşılaştırdığımızda, Papa’nın daha fazla beyin hücresine sahip olduğunu görüyoruz. Daha ayrıntılı incelendiğinde sinir hücrelerinin eşit dağılmadığı palyum bölgesinde daha çok yayıldığı görülüyor. 

Palyum bölgesi yumurtadayken gelişiyor fakat yumurtadan çıktıktan sonra gelişimi neredeyse durma noktasına geliyor. Buna karşın zeki olarak kabul edilen kuşların yavruları yumurtadan çıplak ve gözleri kapalı dünyaya geliyor. Ve yumurta dışında yavaş yavaş olgunlaşmaya devam ediyor. 

Bu da bizlere yumurtana çıktıktan sonra yuvada büyümenin, zeka gelişiminde önemli rol oynadığını gösteriyor. 

Yazan: Selim ÖZTEMEL

Kaynak*

YouTube Kanalımız

Selim Öztemel (Platin Yazar) hakkında 1447 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları kurucusu, yazarı, YouTube kanalı editörü.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*