Yüzen Yapay Yaprak Biyolojik Yatık Üretiyorlar
Doğa ana bize istemediğimiz kadar çok şey sunuyor. Bitkiler; karbondioksit su ve güneş ışığını kullanarak oksijen üretirler. Doğanın bize sunduklarını öğrenerek yeni şeyler geliştirilebiliyoruz. Bunun örneklerinden biri de yapay yaprağın biyolojik yakıt üretmesidir.
Fotoelektrokimyasal (PEC) yapay yapraklar, hafif ve katalizi tek bir kompakt cihazla entegre edilerek sürdürülebilir güneş yakıtı ile üretiminin maliyetlerini düşürme potansiyeline sahiptir.
Araştırmacılar daha önceki bir versiyonu temel alarak, fotoelektrokimyasal dokuyu, çok hafif, ince bir film tabakası üzerine sığacak şekilde tasarlanmıştır. Tasarlanan bu yaprağın santimetre başına düşen ağırlığı 30 ila 100 mg kadardır. Yaprağın üzerinde “solar to fuel” rektörler yerleştirilmiştir.
İlk prototip araştırmacılar tarafından test edilmiştir. Yapay yaprağın çalışma prensibini normal yaprağın yaptığı reaksiyonlarla aynıdır. Yapay yaprak elektrokimyasal reaksiyon için enerji kaynağını güneşi kullanır, suyu ve CO2’yi ayırır ve hidrojen ya da bir karbon monoksit ve hidrojen gaz karışımını üretir.
Bir göl üzerinde deneyi yapıldı ve saatte gram başına yaklaşık 70 mikromol hidrojen ya da sentez gazı varyantı için ortalama 5 mikromol karbon monoksit ve 2 mikromol hidrojen üretti. Bu deneyler gösteriliyor ki yapay yaprak gerçek bir bitki yaprak kadar verimlidir.
Yapay yaprak temiz hidrojen ve diğer temiz yakıtlar üretmek içi güneş ışığını kullanmak için yeni olanaklar sunuyor.
Araştırma ekibi, bu tür yapay yaprakların çok daha büyük boyutlarda üretebileceğine inanıyor.
Yazan: Bilge KAPLAN
Bir yanıt bırakın