Zaman Yolculuğu Mümkün mü?
Dr Brown De Lorean ile gelse ve sizi istediğiniz zaman dilimine götürebileceğini söylese ne zamana giderdiniz?
Geleceğe mi, geçmişe mi?
Çoğumuz Geleceğe dönüş filmini izlemişizdir. Zamanda yolculuğu hayal etmişizdir.
Zamanda Yolculuk Gerçekte Fiziksel Olarak Mümkün mü?
Teoride fiziğin zamana ihtiyacı yok gibi gözükse de çok çok iyi hissettiğimiz zaman akan bir kum saati gibi gelir bize. Zamanı lineer bir akışta olduğunu hissetmemizin bir sebebi de neden sonuç ilişkisidir.
Peki, Bu Bizi Zaman Yolculuğunu Engelleyen Bir Sebep mi?
Meşhur Dede Oaradoksu’nda zaman yolculuğu yapan birinin geçmişe gidip dedesinin, babaannesiyle tanışmadan önce ölümüne sebep olmasında oluşacak paradoksu anlatır. Bu durumda zaman yolcusunun doğumu mümkün olmayacaktır. Böylece geriye dönüp dedesini öldürmesi de mümkün olmayacaktır. O halde zamanda yolculuk mümkün olmayacaktır.
Hiçbir Çıkış Yok mu?
Tabi ki var. Paralel evrenler. Geçmişe gidip neden sonuç akışını bozduğunuzda artık başka yeni bir evren yaratmış oluyorsunuz. Ve önceki gelmiş olduğunuz evreni ve o evrendekileri etkilememiş olursunuz. Kendi zaman gerçekliğine döndüğünde yeni bir evrende babası hiç doğmamış olacak ama kendisi var olmaya devam edecek.
Zaman yolculuğunu engelleyen bir diğer savsa termodinamik kanunları. Termodinamik kanunlarında evrenin kapalı bir sistem olarak düşünürsek geçmişe yolculuk yapacak kişi geçmişe gittiğinde evrenin toplam enerjisini artıracağından bu mümkün değildir. Enerjinin korunum yasası bunu imkansız kılıyor.
Buna da çözüm olarak yine çoklu evrenler teorisi ile gideriliyor.
Zaman Yolculuğu için İla Yeni Bir İcat mı Gerekiyor?
Buna da cevabımız hayır. 20. yüzyılın en büyük dehası olan Einstein genel görelilik teorisi ile geleceğe yolculuğu mümkün kılsa da geçmişe yolculuk için geçmişe gidebilmek için ışık hızı aşılması gerekiyor buda yine Einstein tarafından imkanız olduğu kanıtlanmıştır.
Geleceğe nasıl gidilebilir? Bunu başarabilmenin iki yolu var.
Birincisi, ışık hızına yakın bir hıza ulaşmak.
İkincisi ise, uzay – zaman sürekliliğini büken kara delik gibi çok yoğun kütleli bir cismin yakınında bulunmak.
Her ikisinde de size ve dışardakilere etkiyen zaman farklı olacaktır. Örneğin; ışık hızının %93,3 hızında giderseniz sizi için 1 yıl geçtiğinde dünyadakiler için 10 yol geçmiş olacaktır. Ve dünyaya geri döndüğünüzde kendinizi gelecekte bulacaksınız.
Zaman makinesi icat edildi ise neden şimdiye gelen yok ya da var mı?
1940 yılına ait bir fotoğraftaki gizemli zaman yolcusu giyimi, gözlüğü ve 1981 yılında kurulmuş mtv tişörtü ile o zamana ait olmayan bir kişi olarak fotoğrafta yer alması.
John Titor kendi bloğunda zamanda yolculuk yapmış olduğunu idda eden 2036 dan geldiğini ve gelecekte olacaklar yani ona göre geçmişte yaşadıklarını anlatmıştır. 1970lere dönmek isterken zamanlama hatası yaparak 2000 lere geri dönen John 2015 de dünya savaşı çıkacağını iddia etti bu gibi bir sürü hatalı tahmin de bulundu. 2007 den sonra olimpiyatların olmayacağı gibi yanlış dışında Cern deneyini bilmesi toplumu ikna inandırmasında büyük rol oynadı.
Fotoğrafta da gördüğünüz 1.500 yıllık Adidas ayakkabılı Moğol Türkü mumyası tabi buda daha sonra bahsetimiz marka olmadığı anlaşıldı.
Charlie Chaplin 1928 de çektiği sirk filminde telefonuyla konuşan kişi ve on yıl sonra bir işçi kadının telefon ile konuşması…
Gödüğünüz bu Fotoğrafta da Mike Tyson 1995 de boks maçında 4 yıl aradan sonra bu tarihi maçı günümüz akıllı telefonları ile fotoğraflaması kafa karıştırıcı…
2256 yılından geldiğini iddia eden Andrew Carlssin 2002 yılında 800 dolar ile girdiği borsada birkaç haftada 350 milyon dolar kazandı. İlginç olan ise Aralık 2002 den önce böyle bir kişinin yaşadığına dair bir kanıtın olmaması.
Bu ve bir sürü komplo teorisine rağmen bilimsel bir delil olmaması ve zaman makinasının icad edildiği yılda zamanı kaydını tutacağından sonrası ve ancak o güne kadar geri dönmesi düşünülülürse sizce bunlar gerçek mi?
Kurt Gödel Kimdir?
Gödel, Einstein’ın alan denklemlerini kullanarak, bir evren modeli tasarladı. Tasarım Einstein’ınkine benziyordu ama Gödel’in yaklaşımında kozmolojik sabitlere negatif bir değer veriliyordu. Einstein da kuramının bazı durumlarda geçmişe yolculuğa izin verdiği düşüncesinden rahatsızlık duyduğunu ifade etmiştir. Yalnız Gödel’in bu modeli gökbilimcilerin gözlemlediği kütleçekimsel kızıla kayma tarafından yanlışlanmaktadır. Kurt Gödel 28 Nisan 1906 yılında doğdu. Teoremlerinde tam sayı aritmetiğini içerecek kadar karmaşık herhangi bir sistemin içinde, sistemin aksiyomlarından yola çıkarak doğruluğu veya yanlışlığı kanıtlanamayacak önermeler bulunacağını ispatlamıştır.
1940’larda Princeton Üniversitesi İleri Araştırmalar Enstitüsünde Kurt Gödel, Einstein’ın kütle çekimi alanı denklemlerine, ekseni etrafında dönen bir evreni tanımlayan bir çözüm getirdi.
İçine kapanık bir kişiliği olan Gödel, son yıllarında zehirleneceği paranoyasına kapılarak hiçbir şey yememeye başlamış, bunun sonucunda beslenme eksikliğinden 14 Ocak 1978’de Princeton’da ölü bulunduğunda cenin pozisyonundaydı ve sadece 29.5 kiloydu.
Kaynak: “Merak Ettikleriniz #3 / Zamanda Yolculuk / Kurt Gödel” Bölümünden esinlenerek yazılmıştır.
Yazan: Selim ÖZTEMEL
Video:
Bir yanıt bırakın