Zeka mı Cinsel Güç mü?

Zeka mı Cinsel Güç mü?

Yarasalarda beyinsel kapasite ile testis boyutları arasında ters orantı bulunuyor. Peki aynı durum insanlarda da geçerli midir?

Zeka mı Cinsel Güç mü?

Syracuse Üniversitesi’nden evrimsel biyolog Scott Pitnick, 334 yarasa türünün beyin ve testis boyutları üzerine yürüttüğü çalışma ile, en büyük kafatası kapasitesine sahip yarasaların en küçük testislere sahip olduğunu ortaya çıkarttı. Pitnick bu keşfinden sonra yarasalardaki bu ters orantı durumunun nedenlerini araştırdı.

Hem beyin, hem de testis dokuları fizyolojik olarak gelişirken yüksek oranda enerji tüketir.Yarasaların yüksek metabolizmaları ve çok fazla hareket etmemeleri, enerji açlığına yol açtığı için bazı türler, organların bazılarına öncelik tanımak zorunda kalır. Böylece dişilerinin tek bir eş ile idare etmediği yarasa türlerinde, erkeklerin testislerinin daha büyük olması evrimsel bir gereksinimin sonucudur. Dişinin üreme sisteminde farklı erkeklerden gelen spermler yarışırken, boyuttan dolayısıyla sperm sayısı büyük bir avantaj sağlar.

Pitnick bu durumu şu şekilde açıklıyor: “Burada sorun şu: Genlerinizi bir sonraki nesle aktarırken zekanızı mı yoksa cinsel gücünüzü mü kullanacaksınız? İnsanlar bu kadar ciddi bir enerji sıkıntısı yaşamadıkları işin yarasalar gibi bir tercinle karşı karşıya kalmıyorlar. İnsanlar için evrimsel açıdan büyük bir beyne sahip olmak, çok miktarda sperm üretmekten daha avantajlıdır. Yarasalardaki bu özel durumu keşfettikten sonra bazı insanlar bana gelip şu soruyu sordular: ‘Şimdi bu sonuçlar Albert Einstein’ın küçük testislere sahip olduğunu mu işaret ediyor? Benim yanıtım bunun gerekli olmadığı yönünde…”

Yazan: Selim ÖZTEMEL

Yaşamın Gizemi – Jan Paul Schutten

YouTube Kanalımız

Selim Öztemel (Platin Yazar) hakkında 1447 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları kurucusu, yazarı, YouTube kanalı editörü.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*