Zombi Genleri Nedir?
Zombi genleri ölümden sonra beyinde canlanan genlerdir.
Öldükten sonraki saatlerde insan beynindeki bazı hücreler hala aktif kalır. Chicago Illinois Üniversitesi’nde yapılan yeni araştırmaya göre, bazı hücrelerin aktiviteleri artıyor ve devasa oranlara ulaşıyor.
Zombi Genleri
Araştırmacılar, ölüm sonrası aralığı ve ölümü simüle etmek için, rutin beyin ameliyatı sırasında toplanan taze beyin dokusundaki gen ifadesini birçok kez analiz ettiler. Bazı hücrelerde gen ifadesinin ölümden sonra gerçekten arttığını buldular. Artan bu genler zombi genleridir.
Zombi genleri bir hücre türüne özeldir. Bu hücre türü glial hücreler adı verilen iltihaplı hücrelerdir. Araştırmacılar, glial hücrelerin büyüdüğünü ve ölümden sonra saatlerce uzun kol benzeri uzantıları çıktığı ortaya çıkmıştır.
Glial hücreler, iltihaplı dokular oluştuğunda ve oksijen yokluğunda veya felç gibi beyin yaralanmalarından sonra artan hücrelerdir. John S. Garvin Profesörü ve Başkanı Dr. Jeffrey Loeb bu hücrelerin bu görevi olmasından dolayı ölümden sonra artmasının mantıklı olduğunu vurguluyor.
İnsan beyin dokuları bankası olan UI NeuroRepository’nin yöneticisi Loeb ve meslektaşları, öldükten sonra ya da epilepsi gibi nörolojik bozukluğu olan hastalardan alınan beyin dokularını incelediler. Genlerin yüzde 80’i zaman içinde sabit kalırken, diğer yüzde 20’si hem sayısı hem de etkinliği artmış olduğu keşfedildi. Yüzde 80’lik dilimdeki genler, genellikle temel hücresel işlevleri sağlayan ve genellikle dokunun kalitesini göstermek için araştırma çalışmalarında kullanılan, temizlik genleri olarak adlandırılan genler vardı. Diğer gen grubu ‘zombi genleri’ nöronal genler azalırken aynı zamanda aktivitelerini de artırdı. Ayrıca ortalama 12 saat sonra zirveye çıktığı da tespit edilmiş.
Tüm bu çalışmalardan sonra hangi genlerin ve hücre türlerinin kararlı olduğunu, hangilerinin bozulduğunu ve hangilerinin zamanla arttığını öğrenmiş olduk, böylece ölüm sonrası beyin çalışmalarından elde edilen sonuçlar daha iyi anlaşılıp, yorumlanabilecek.
Bu çalışmalar ilerde otizm, şizofreni ve Alzheimer hastalığı gibi beyin dokusunda değişikliğe neden olan hastalıkların nedeni ve çözümü için çok iyi bir adımdır.
Yazan: Bilge KAPLAN
Kaynak**
Bir yanıt bırakın