Zürafa Genomu Hipertansiyon Tedavisinin Anahtarı
O bak bak bitiremediğimiz hayvan, zürafalar hipertansiyon tedavisinin anahtarını boynunda taşıyor olabilir.
Bilim insanların göre zürafanın uzun boynu, hem Charles Darwin hem de Jean-Baptiste Lamarck tarafından evrim teorilerine destek olarak gösterilen, evrimin el sanatının en önemli örneğidir. Bir zürafanın kalbi, beynine kadar oksijen almak için, insanlardan normalden yaklaşık 2,5 kat daha yüksek bir basınçta sürekli olarak kan pompalaması gerekiyor. Yapılan çalışmalar sonucu bu hayvanların hipertansiyonla mutlu bir şekilde yaşamalarına izin veren genetik değişiklikler bulundu.
Bir grup araştırmacı, erkek bir Rothschild zürafasının ( Giraffa Camelopardalis rothschildi ) genlerini, 50 diğer memelinin genleriyle karşılaştırdılar. Zürafanın DNA’sının yaklaşık % 97’si hakkında ayrıntılı verilerin elde edildiği çalışmada zürafaların benzersiz adaptasyonlarıyla bağlantılı 490 genleri tanımladılar.
Mutasyonların çoğu, kardiyovasküler özellikler, kemik büyümesi ve duyu sistemi ile bağlantılı genlerdir. Araştırmacılar bu genler içerisinde yedi benzersiz mutasyonun olduğu FGFRL1 genine odaklandılar. Bu gen insanlarda ve farelerde, bu gendeki mutasyonlar kardiyovasküler ve iskelet kusurlarıyla bağlantılı. Araştırmacılar, daha fazlasını öğrenmek için CRISPR adlı güçlü DNA düzenleyicisini kullanarak zürafa mutasyonlarını farelerin FGFRL1 genine yerleştirdi.
Mutant farelerin boynu uzun olmadı veya kardiyovasküler sistemlerinde herhangi bir bariz değişiklik göstermedi. Ancak normal farelerde böbrek ve kalp hasarına yol açacak seviyedeki hipertansiyona karşı dayaklı hale geldiği tespit edildi.
Hipertansiyona neden olan pek çok gen bulunuyor ve şu ana kadar FGFRL1 geninin insanlarda hastalıkta önemli bir rol oynayıp oynamadığına dair hiçbir kanıt yok. Ama yine de araştırmacılar bu gen üzerine yapılacak araştırmacılar hipertansiyon tedavisi için oldukça önemli olduğunu ifade ediyorlar.
Yazan: Bilge KAPLAN
Kaynak**
Kaynak***
Bir yanıt bırakın