DNA Keşif Savaşları: Watson ve Crick

DNA Keşif Savaşları: Watson ve Crick

Deoksiribo Nükleik asit kısaca DNA, bütün canlı organizmalarda ve bazı virüslerin biyolojik işlevleri için gerekli olan, genetik bilgileri taşıyan bir nükleik asittir.

İlk olarak İsviçreli hekim Friedrich Miescher cerrahi pansumanların içinde keşfettiği bu mikroskobik maddeye nüklein adını verdi bilim camiasında böylece bilinmeye başlandı. 1919’da Phoebus Levene oluşturulan bazları, şekeri ve fosfatı tanımladı. 1937’de William Astbury DNA’nın düzenli bir yapısı olduğunu gösteren görüntüleri elde etti.

1953’te ise James D. Watson ve Francis Crick tarafından yazılan DNA’nın bugün ki kabul görülmüş yapısının anlatıldığı ilk makale Nature dergisinde yayımlandı. Makalede çift sarmallı moleküler model, tek bir ışının kırınım resmine dayanıyordu ve bahsi geçen yapı Rosalind Franklin ile Raymond Gosling tarafından elde edilmişti. Alexander Stokes ve Wilkins ise DNA için X-ışını kırınım denilen sarmal bir yapıya sahip olduğuna kara verdiler ancak Franklin bu sonuca itiraz etti. İlk kez Linus Pauling’in tanımladığı alfa heliks yapısındaki proteinler için uyumluydu.

Crick ve Watson Franklin’e ait olan “fotoğraf 51” olarak anılan çalışmanın sonuçlarını kullanıp DNA’nın sarmal yapısı için bir model geliştirdiler. Franklin’in fotoğrafını kullandıkları halde makalelerinde adını geçirmemeleri kendisine yapılan bir haksızlık ortak düşünülüyor.
Bilim dünyasında çığır açan bu keşif birçok çalışmanın da temelini oluşturmuştur. Günümüzde halen 25 Nisan DNA Günü olarak kabul ediliyor.

Yazan: Buse Hatun ALDAĞ

Kaynak*

Kaynak**

YouTube Kanalımız

Çılgın Fizikçiler (SEO Manager) hakkında 663 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları ekibi ve dışarıdan destek veren gönüllülerin yazıları.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*