İklim Değişikliği Nedeniyle Sayıları Artan Sivrisinekler

İklim Değişikliği Nedeniyle Sayıları Artan Sivrisinekler Tüm Dünya Nüfusunu Etkileyecek Bir Salgına Yol Açabilir!

İklim değişikliğinin dünyamızdaki dengeyi bozacağı ve birçok canlı türünü tehdit edeceği tartışmasız bir gerçek. Deniz seviyeleri yükselebilir, doğal afetler yaşanabilir, salgın hastalıklar ortaya çıkabilir, su ve gıda kıtlığı baş gösterebilir hatta bazı canlı türlerinin nesli tamamen tükenebilir. Bunların hepsi göz ardı edilemeyecek, dünyamızın kaderini etkilecek çok ciddi problemlerdir. Bu yazıda iklim değişikliğinin vektör canlılar üzerindeki etkisine değineceğiz.

İklim Değişikliği Nedeniyle Sayıları Artan Sivrisinekler Tüm Dünya Nüfusunu Etkileyecek Bir Salgına Yol Açabilir!

Vektör canlılar, diğer bir adıyla taşıyıcılar; kendisinde hiçbir hastalığa yol açmayan bir hastalık etkenini, bir konaktan başka bir konağa aktarabilen organizmalardır. Sivrisinek, pire, bit, kene, fare gibi canlıları örnek verebiliriz. Bu vektör canlılar, yüzyıllardır insanlara çeşitli hastalıklar bulaştırmaktadırlar. Öyle ki bu hastalıkların bazıları, ölümcül olabilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü, dünya çapında her yıl 700.000 ‘den fazla insanın vektör kaynaklı hastalıklardan hayatını kaybettiğini rapor ediyor. Geçtiğimiz 10 yıl içinde adını sıkça duyduğumuz Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, vektör kaynaklı ölümcül bir hastalıktır ve iklim değişikliği nedeniyle hızlı yayılım göstermiştir. Etkili bir tedavisi henüz bulunamayan bu hastalığın insanlar arasındaki öldürme yüzdesi 30’dur.

Bilim insanları gelecek yıllarda tüm dünyayı etkileyecek vektör kaynaklı bir salgının çıkmasından endişeli. Yapılan araştırmalar sonucu 2050 yılına kadar Aedes Aegypti – Aedes Albopticus sivrisinekleri büyük ölçüde menzillerini genişletebilir ve tüm dünya nüfusunu ikiye kırabilecek bir salgını tetikleyebilir. Boston Çocuk Hastanesi’nden bulaşıcı hastalık uzmanı Moritz Kreamer, “İklim değişikliğindeki mevcut hızı azaltmak için herhangi bir önlem almazsak birçok kentte enfeksiyona yakalanan birey sayısı artış gösterecek.” uyarısında bulunuyor. 

1970’lerden bu yana sivrisineklerin sebep olduğu vakaların raporlarını inceleyen Kreamer ve meslektaşları, son 5 yılda Aedes Aegypti’nin ABD’de yılda yaklaşık 150 mil hızla kuzeye doğru yayıldığını tespit ettiler. Avrupa’da ise Aedes Albopticus’un yılda yaklaşık 93 mil hızla yayıldığına dikkat çektiler. Gelecek yıllarda, şehirler arası seyahatlerin ve küresel sıcaklığın artmasıyla yeni sivrisinek habitatlarının oluşması bekleniyor. 

Yazan: Gül Zeynep SİNAN

Kaynak*

Kaynak**

YouTube Kanalımız

Çılgın Fizikçiler (SEO Manager) hakkında 663 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları ekibi ve dışarıdan destek veren gönüllülerin yazıları.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*