Yaşadığımız Çevre Yön Duygumuzu Biçimlendiriyor

Yaşadığımız Çevre Yön Duygumuzu Biçimlendiriyor

Çevrenin kültürel ve coğrafi özelliklerinin biliş ve zihinsel sağlığı derinden etkilediği gösterilmiştir. Yeşil alanların yakınında yaşamanın son derece yararlı olduğu bulunmuştur ve kentsel ikamet bazı psikiyatrik bozukluklar için daha yüksek risk ile ilişkilendirilmiştir.

Yaşadığımız Çevre Yön Duygumuzu Biçimlendiriyor

Bununla birlikte, kişinin içinde büyüdüğü ortamın daha sonraki bilişsel yetenekleri nasıl etkilediği tam olarak anlaşılamamıştır.  Bunun iki nedeni olduğu öne sürüldü. Birincisi, insan ortamları çok çeşitlidir ve karakterize edilmesi bir kemirgen kafesinden çok daha zordur. İkincisi, farklı ortamlarda yaşayan popülasyonlardan büyük örneklemlerin bilişsel verilerini toplamak çok maliyetli olmasıdır.

Lyon Üniversitesi’nden Antoine Coutrot ve ekibi bu sorunun cevabını aradılar. 

Araştırmacılar bu sınırlamaların üstesinden gelmek için, tüm ülkelerde 3,9 milyon insanda sözel olmayan uzamsal gezinme yeteneğini ölçtü ve bu verilerin bir alt kümesini oluşturdular (38 ülkeden 397.162 kişi)

Yaşadığımız Çevre Yön Duygumuzu Biçimlendiriyor

Katılımcılara bir video oyunu ile gerçek dünyadaki gezinme becerisini öngören bilişsel bir görevler verildi. Uygulamada adalarla, buzdağlarıyla dolu sanal okyanusda yollarını bulmaları istendi. Katılımcılara hedeflerini gösteren bir harita verildi. Kendi yön duyguları ve yön işaretlerini kullanmak hedefe varmaları istendi. 

Sonuçlar, katılımcıların özgeçmişleriyle karşılaştırıldı. Bunun sebebi de geçmişte nerde nasıl yaşadıkları başarı ya da başarısızlığı etkiliyor mu ona bakmak.

Yetişkinlik döneminde ne kadar iyi yön bulacağı, çocukluk dönemindeki çevreye bağlı olduğu sonucu çıkmıştır.

Ortalama olarak, şehirlerde büyüdüğünü bildiren kişilerin, yaş, cinsiyet ve eğitim düzeyi kontrol edildiğinde bile şehir dışında büyüdüğünü bildirenlere göre daha kötü yön bulma becerilerine sahip olduğu ortaya çıktı.

Düzensiz, farklı motiflere sahip yerlerde yaşayan insanların yön duygular, daha düzenli cetvel ile çizilmiş gibi diyebileceğimiz yerlerde yaşayanlara göre daha iyi olduğu sonucu çıkıyor. Yapılan incelemeler çocuklukta yaşanan çevre yapısının da önemli olduğunu ortaya çıkardı.

Yazan: Bilge KAPLAN

Kaynak*

YouTube Kanalımız

Bilge Kaplan (Altın Yazar) hakkında 248 makale
1993 yılında Antalya'da doğdum. Molekuler Biyoloji ve Genetik bölümünden mezunum. Şimdi Covid laboratuvarında moleküler biyolog olarak çalışıyorum. Biyoloji,kimya,fizik, matematik en güzel ilgi alanlarim.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*