Yeni Keşfedilen İlginç Pulsar Yıldızı!

Yeni Keşfedilen İlginç Pulsar Yıldızı!

Yeni Keşfedilen Pulsar Yıldızı Radyo Dalgalarını Yaymaması Gerekirken Yaydığı Keşfedildi!

Slowpoke pulsar, kabaca 1.300 ışık yılı uzaklıkta, galaksimizde oturuyor.

MeerKAT gözlemevini (resimde) kullanan gökbilimciler, her 76 saniyede bir önceki rekor sahibinden üç kat daha yavaş dönen garip bir pulsar buldular. GÜNEY AFRİKA RADYO ASTRONOMİ GÖZLEMEVİ (SARAO)

Gökbilimciler, nötron yıldızı hayvanat bahçesine yeni bir tür ekleyerek ölü, bir zamanlar büyük kütleli yıldızların kompakt manyetik kalıntıları arasındaki geniş çeşitliliği sergiliyor.

Araştırmacılar, Nature Astronomy’de 30 Mayıs’ta yayınladıkları rapora göre, yeni keşfedilen yüksek manyetik atarca şaşırtıcı derecede uzun bir dönme periyoduna sahip ve bu nesnelerin teorik olarak anlaşılmasını zorlaştırıyor. PSR J0901-4046 olarak adlandırılan bu pulsar, deniz fenerine benzer radyo ışınını yaklaşık her 76 saniyede bir Dünya’nın yanından süpürür önceki rekor sahibine göre üç kat daha yavaş.

Tuhaf bir şey olsa da bu yeni bulunan pulsarın bazı özellikleri akrabaları arasında yaygın. Bu, bu nesnenin astronomların nötron yıldızı hayvanat bahçesindeki gizemli türler arasındaki evrimsel aşamaları daha iyi bağlamasına yardımcı olabileceği anlamına geliyor.

Yeni Keşfedilen İlginç Pulsar Yıldızı! Yeni Keşfedilen Pulsar Yıldızı Radyo Dalgalarını Yaymaması Gerekirken Yaydığı Keşfedildi!

Gökbilimciler birçok nötron yıldızı türünü bilirler. Her biri, büyük bir yıldızın patlayıcı ölümünden sonra kalan kompakt nesnelerdir, ancak özellikleri değişebilir. Pulsar, kozmik hizalaması sayesinde gökbilimcilerin düzenli aralıklarla tespit ettiği bir nötron yıldızıdır: Yıldızın güçlü manyetik alanı, yıldızın kutuplarının yakınından yayılan radyo dalgaları üretir ve bu ışınlardan biri Dünya’yı her taradığında, gökbilimciler görebilirler. Bir radyo darbesi.

Yeni bulunan, yavaş uçlu pulsar, kabaca 1.300 ışıkyılı uzaklıkta, galaksimizde oturuyor. Avustralya’daki Sidney Üniversitesi’nden astrofizikçi Manisha Caleb ve meslektaşları, Güney Afrika’nın Carnarvon dışındaki MeerKAT radyo teleskopundan elde edilen verilerde buldular.

MeerKAT ile yapılan diğer gözlemler, yalnızca pulsarın yavaş, sabit radyo vuruşunu (ne kadar hızlı döndüğünün bir ölçüsü) değil, aynı zamanda bir başka önemli ayrıntıyı da ortaya çıkardı: Pulsar yaşlandıkça dönüşün yavaşladığı hız. Ve bu iki bilgi parçası, bu pulsar hakkında tuhaf bir şey ortaya çıkardı. Teoriye göre, radyo dalgaları yaymamalıdır. Ve yine de öyle.

Nötron yıldızları yaşlandıkça enerji kaybederler ve daha yavaş dönerler. Hesaplamalara göre, “bir noktada, tüm enerjilerini tükettiler ve herhangi bir tür emisyon yaymayı bıraktılar” diyor Caleb. Dedektörler için ölü hale geldiler.

Bir pulsarın dönüş periyodu ve dönüşünün yavaşlaması, yıldızdan akan atom altı parçacıkları hızlandıran ve sırayla radyo dalgaları üreten manyetik alanının gücüyle ilgilidir. PSR J0901

4046 kadar yavaş dönen nötron yıldızları bu yıldız “mezarlığında”dır ve radyo sinyalleri üretmemelidir.

Ancak, Morgantown’daki West Virginia Üniversitesi’nden astrofizikçi Maura McLaughlin, bu çalışmayla ilgisi olmayan “bu anlayışı bozan giderek daha tuhaf pulsarlar bulmaya devam ediyoruz” diyor.

Yeni bulunan pulsar, kendine özgü bir nötron yıldızı türü olabilir. Ancak bazı açılardan biraz tanıdık geliyor, diyor Caleb. O ve meslektaşları, pulsarın manyetik alanını, dönüşünün yavaşlama oranından hesapladı ve inanılmaz derecede güçlü, magnetarlara benzer. Bu, PSR J0901-4046’nın, ara sıra parlak enerjili X-ışınları veya diğer radyasyon patlamaları yayan çok güçlü manyetik alanlara sahip bir pulsar olan “sessiz bir magnetar” olarak bilinen şey olabileceğini ima ediyor. “Gerçekten bir magnetar mı yoksa bir pulsar mı olduğunu doğrulamak için X-ışını emisyonuna veya [ultraviyole] gözlemlere ihtiyacımız olacak” diyor.

Keşif ekibinin hala analiz etmesi gereken ek gözlemleri var. Oxford Üniversitesi’nden astrofizikçi Ian Heywood, “Üzerinde bir kamyon dolusu daha fazla veri var” diyor. Araştırmacılar, nesnenin parlaklığının zaman içinde nasıl değiştiğini ve dönüşünün aniden değişip değişmediğini veya “aksaklık” olup olmadığını araştırıyorlar.

Gökbilimciler ayrıca, radyo verilerini tarayan ve ilgi çekici sinyalleri işaretleyen otomatik bilgisayar programlarını, bu daha uzun süreli dönüş dönemlerini veya hatta daha tuhaf ve daha gizemli nötron yıldızı fenomenlerini aramak için değiştiriyorlar. Heywood, “Benim için astronomiyle ilgili en güzel şey, orada bulmamızı bekleyen şeydir” diyor.

Yazan: İlknur YEŞİLYURT

Referans

Caleb ve diğerleri. 76 s’lik ultra uzun bir dönüş periyoduna sahip radyo yayan bir nötron yıldızının keşfi. Doğa Astronomi. 30 Mayıs 2022’de yayınlandı. doi: 10.1038/s41550-022-01688-x.

CM Tan ve ark . LOFAR 23.5 saniyelik bir Radyo Pulsarının Keşfi. Astrofizik Dergisi. Cilt 866. 11 Ekim 2018’de yayınlandı. doi: 10.3847/1538-4357/aade88.

YouTube Kanalımız

İlknur Yeşilyurt hakkında 152 makale
Biyoteknolog ve Moleküler biyolog. Astronomi, yeşil enerji, genetik, nanoteknoloji, biyosensörler ve biyoçözünürlük/biyouyumluluk konularına meraklı. Bilim ve kitap tutkunu.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*