Elektronun Spini Olmazsa, Elektron Olmazdı, Spin Ne Demek?

Elektronun Spini Olmazsa, Elektron Olmazdı, Spin Ne Demek?

1925`te Hollandalı fizikçiler Uhlenbeck ve Goudsmit, atomların yaydığı ve emdiği ışığın özellikleriyle ilgili çok miktarda kafa karıştırıcı verinin, eğer elektronların çok belirli manyetik özelliklere sahip olduğu varsayılırsa açıklanabileceğini fark etti.
Bundan yüzyıl kadar önce, Fransız Ampere, manyetizmanın elektrik yükünün hareketinden doğduğunu göstermişti. Uhlenbeck ve Goudsmit bu yoldan gittiler ve elektronun sadece tek bir belirli hareketinin, verilerin gösterdiği manyetik özelliklere yol açabileceğini buldular.
DÖNME HAREKETİ yani Spin. Böylece bu iki bilim insanı, klasik beklentilerin tersine, elektronların biraz Dünya`ya benzer bir şekilde hem bir yörüngede hem de kendi eksenleri etrafında döndüğünü söyledi.
Çalışmaları olağan imgeye biraz benzeyen, ama doğasına kuantum mekaniği içkin olan, kuantum mekaniğine özgü bir spin kavramı bulunduğunu gösteriyordu. Bu, mikro dünyanın klasik fikirleri tazeleyen, fakat bunlara deneysel olarak doğrulanmış bir kuantum niteliği veren özelliklerinden biridir.
Örneğin, kendi ekseni etrafında dönmekte olan bir buz patenci düşünün, kollarını iki yana indirirse daha hızlı açarsa daha yavaş döner. Dönme hareketine ne kadar hızlı başladığına bağlı olarak, er ya da geç yavaşlayacak ve duracaktır.
Uhlenbeck ve Goudsmit`in ortaya koyduğu spin türü için böyle değildir. İkilinin yaptığı ve onlardan sonra yapılan çalışmalara göre evrendeki her elektron, her zaman ve sonsuza kadar, sabit ve hiç değişmeyen bir hızla döner.
Bir elektronun spini, şu ya da bu sebeple dönmekte olan daha tanıdık nesneler için olduğu gibi geçici bir hareket hali değildir. Bir elektronun spini, kütlesi ve elektrik yükü gibi içkin bir özelliktir. Bir elektronun spini olmasaydı elektron da olmazdı.
Daha önceki çalışmalar elektrona odaklanmış olsa da fizikçiler daha sonra, spinle ilgili bu fikirlerin bütün madde parçacıkları için de geçerli olduğunu göstermiştir. Bütün madde parçacıklari ve karşı madde eşleri de elektronun spinine eşit bir spine sahiptir.
Fizikçiler meslek dilinde madde parçacıklarının hepsinin spin -1/2`ye sahip olduğunu söyler. 1/2 değeri, kabaca elektronların ne kadar hızlı döndüğünün kuantum mekaniği açısından ölçüsüdür.
Dahası fizikçiler, kütleçekimsel olmayan kuvvet taşıyıcılarının da fotonlar, zayıf ayar bozonları ve glüonlar içkin olarak spin özelliğine sahip olduğunu ve spinlerinin madde parçacıklarınınkinin iki katı olduğunu bulmuştur. Hepsinin spini ” Spin-1″ dir.
Gravitonun kütleçekimi kuvvetinin taşıyıcısı olabilmesi için spininin fotonların, zayıf ayar bozonlarının ve glüonlarinkinin iki katı olması gerektiği tespit edilmiştir. Kısacası yerçekiminin en küçük yapı taşı olan gravitonun spini 2 dir.
Tükenmez Kalem (Altın Yazar) hakkında 286 makale
Bilim sever, bilim yazarı.

1 yorum

  1. evrendeki bütün parçacıkların hepsi sağa ( + ) veya sola ( – ) dönerler . Bu dönmeleri bilim SPİN olarak adlandırmıştır .
    “ Bir elektronun spini olmasaydı elektron da olmazdı “ demek saçmalıktır ve bu yorum üzerine bilim yapmak / yapmaya çalışmak yanlıştır !

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*