Kuantum Fiziğinin Kurucularından Erwin Schrödinger Kimdir?

Kuantum Fiziğinin Kurucularından Erwin Schrödinger Kimdir?

Erwin Rudolf Josef Alexander Schrödinger ( Bilim camiasında Erwin Schrödinger olarak bilinir) 12 Ağustos 1887 yılında Viyana Avusturya – Macaristan İmparatorluğunda doğmuştur. Kendisi Avusturyalı fizikçi ve bilim kuramcısıdır. Schrödinger kuantum mekaniğinin kurucularından kabul edilir. Atom teorisinin yeni, üretken işlevlerinin keşfedilmesine yaptığı katkılar nedeniyle 1933’te Paul Dirac ile Nobel fizik ödülüne layık görülmüştür.

Kuantum Fiziğinin Kurucularından Erwin Schrödinger Kimdir?

Eğitimi ve Hayatı

Erwin Schrödinger 1898’de Akademisches Gymnasium’a başlamıştır. Üst düzey olan bu liseden 1906 yılında yüksek başarı ile mezun olmuştur. 1906 – 1910 yılları arasında Viyana Üniversitesinde fizik ve matematik okumuştur. 1910 yılında Franz Serafin Exner’in danışmanlığında fizik doktoru unvanının sahibi olmuştur. Bir yıllık askerliğinin sonunda üniversiteye geri dönmüştür ve Exner’in yanında asistan olarak çalışmaya başlamıştır. 1914 yılında Viyana Fizik Enstitüsünden profesör unvanını almıştır. Bu enstitüde aralarında Franz – Serafin Exner, Friedrich Hasenhörl ve K.W.F Kohlrausch’un da bulunduğu o dönem için dünyanın en önemli fizikçileriyle çalışmıştır. Viyana Fizik Enstitüsü yıllarında botanikçi Franz Frimmel ile yakın arkadaş olmuştur. 1914 yılında 1. Dünya Savaşı başlayınca İtalya cephesine gönderilmiştir. Savaştan sonra Viyana’ya dönerek radyoaktif bozunum ve kristal yapıların dinamikleri üzerine  çalışmaya başlamıştır. 1920’de Jena ve Stuttgart’ta, 1921’de Breslau üniversitesinde ders vermiştir. Breslau’da birinci yılını doldurmadan 1922’de Zürih üniversitesine geçmiştir. Zürih’te kendisinden önce Albert Einstein ve Max Von Laue’nin görev yaptığı teorik fizik kürsüsünde ders vermiştir. Kendi adı ile bilinen Schrödinger denklemini de bu esnada kurmuştur. Böylece kuantum mekaniğini tanımlayan dalga mekaniğini kurmuştur. 1926 yılında arka arkaya yazdığı 6 makalesi sayesinde uluslararası üne kavuşmuştur. 1927 yılında Berlin’e taşınmıştır ve Humbolt üniversitesinde Max Planck’ın yerini almıştır. Aynı dönemde dünyanın en önemli fizikçileri Berlin’de görev yapmaktadır. 1933 yılında Nasyonal Sosyalistlerin iktidara gelmesinin ardından Schrödinger Nazilere karşı olduğunu ifade etmiş ve Almanya’dan ayrılarak Oxford Üniversitesinden gelen teklifi kabul etmiştir. Aynı yıl Nobel Fizik Ödülünü kazanmıştır.

1936 yılında Karl Farzens Üniversitesinin iş teklifini kabul ederek Avusturya’ya döndü. Schrödinger Naziler iktidara geldikten sonra Almanya’yı terk ederek tepkisini koymuştu ancak 1938 yılında Avusturya’nın Nazi Almanya’sı tarafından işgali sonrası olan tavrı yadırganmıştır. Tüm olanlara rağmen Avusturya’daki görevine devam edebileceğini düşünmüştür ve Graz gazetelerinde yayımlanan ve Hitler’e itaat edeceğini ifade eden makaleler kaleme almıştır. Nazi taraftarı üniversite yönetimi görüşlerini tutarsız ve güvenilmez bularak görevine son vermiştir. Bunun üzerine Schrödinger Roma’ya gitmiştir. Oradan 1940 yılında kurulan Dublin İleri Araştırmalar Enstitüsü Teorik Fizik Okulunun (Dublin Instute Of Advanced Studies) müdürlüğüne getirildi. Ünlü Schrödinger derslerini 1943 yılında Dublin Trinity College’da verdi. 1949 yılında Bavyera Bilim Akademisi ve Kraliyet Cemiyeti üyesi olmuştur. Schrödinger 17 sene İrlandada kalmıştır ve İrlanda vatandaşlığına geçmiştir. Burada aşk hayatındaki skandallarla da gündeme gelmiştir. Öğrencilerle ilişki yaşadığı ve iki İrlandalı kadından gayrimeşru çocuğu olmuştur. 4 Ocak 1961’de verem nedeniyle ölmüştür. 

Yazan: Arda KÖROĞLU

Kaynak*

Kaynak**

YouTube Kanalımız

Çılgın Fizikçiler (SEO Manager) hakkında 663 makale
Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları ekibi ve dışarıdan destek veren gönüllülerin yazıları.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*