Sarhoşluk Giderici Jel Geliştirildi

Demir ve süt proteininden oluşan yeni bir jel, farelerin aşırı sarhoş olmasını ve karaciğer hasarından korunmasını sağladı. İMAGEBROKER.COM GMBH & CO. KG/ALAMY HAZIR FOTOĞRAF

Sarhoşluk Giderici Jel Geliştirildi

Sadece bir ilaç alarak dışarıda içki içmenin berbat etkilerini ortadan kaldırabilseydiniz güzel olmaz mıydı? Araştırmacılar artık bu gerçeğe bir adım daha yaklaştılar ve farelerin alkolü hızlı ve güvenli bir şekilde parçalamasına yardımcı olan bir jel geliştirdiler.

Jel, demir atomları ve süt proteini beta-laktoglobulinin bir kombinasyonudur. ETH Zürih’ten gıda bilimcisi Jiaqi Su ve meslektaşlarının 13 Mayıs’ta Nature Nanoteknoloji dergisinde bildirdiğine göre, sindirim sisteminde alkolle karşılaştığında bu kombinasyon, etanolü asetata dönüştüren bir enzimin davranışını taklit ediyor.

Vücut doğal olarak alkolü parçaladığından, akşamdan kalmalığa neden olan ve karaciğere zarar verebilecek bir yan ürün olan asetaldehit üretir. Stanford Üniversitesi’nden biyokimyacı Duo Xu, “[Yeni jelin] gerçekten güzel bir özelliği, alkolü doğrudan asetata dönüştürebilmeleridir, bu da toksik ara maddenin birikmesi olmadığı anlamına gelir” diyor. “Bu işi bizim için yapan hidrojel bazlı bir nano-karaciğer gibi.”

Su ve meslektaşları, jelin insanlarda işe yaraması durumunda akşamdan kalmalığı ve kronik içki içmenin olası zararlarını önlemek için kullanılabileceğini söylüyor. Aşırı alkol kullanımı zamanla kalp, karaciğer ve beyin gibi hayati organlara zarar verebilir. 2023 yılında yapılan bir araştırma, dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 5’inin çok fazla alkol tüketimine bağlı karaciğer hastalıklarından muzdarip olduğunu ortaya çıkardı.

Jeli test etmek için Su’nun ekibi, jeli sekiz fareye verdi ve kemirgenlere içki içirmeden önce 20 dakika bekledi. Diğer sekiz fareye demir içermeyen jel verildi ve sekiz fareye daha salin solüsyonu verildi ve 20 dakika sonra zorla alkol verildi.

Alkol, Bir İnsanı Tam Olarak Nasıl Sarhoş Eder? - Ekşi Şeyler

Zamanlama çok önemliydi. Su, “Etanolün yüzde 30’undan fazlası kolonumuzda emiliyor” diyor, dolayısıyla jelin oraya ulaşması için zamana ihtiyacı var. Ancak ETH Zürih malzeme bilimcisi Rafaelle Mezzenga şunu ekliyor: “Eğer çok uzun süre beklerseniz ve alkolün kan dolaşımına karışmasına izin verirseniz, artık çok geç demektir.” Vücudunuzun ruhu kendi kendine parçalamasını beklemekten başka yapacak bir şey yok. Xu, jeli çok fazla içtikten sonra almanın muhtemelen yine de yardımcı olabileceğini, çünkü jelin aynı zamanda asetaldehiti de parçaladığını belirtiyor.

Demir-süt jeli ile beslenen farelerin kanındaki alkol içeriği, zaman içinde diğer farelerinkinden sürekli olarak daha düşüktü; kontrollerdeki 350 mg/dl ile karşılaştırıldığında desilitre başına yaklaşık 200 miligrama ulaştı. Tüm fareler alkolle beslendikten sonra bayılsa da, demir-süt jelini yiyen fareler diğerlerinden iki saat daha erken uyandı. Dahası, jel fareleri karaciğer hasarından korudu.

Alkol alımından altı saat sonra araştırmacılar fareleri bir tür ayıklık testine tabi tuttu. Bir su labirentinde, demir-süt jelini yiyen fareler, sadece süt jeli veya salin verilen farelere göre daha hızlı yüzdüler ve çıkışı daha verimli bir şekilde aradılar. Performansları, hiç alkolle beslenmemiş farelerle aynı seviyedeydi.

Artık demir-süt jelinin farelerde güvenli ve etkili olduğu açık olduğundan Su’nun ekibi insanlarda denemeler başlatmak için çalışıyor.

Yazan: İlknur YEŞİLYURT

Kaynakça

J. Su ve ark . Alkol detoksifikasyonu için katalitik platformlar olarak tek bölgeli demir bağlantılı amiloid hidrojeller . Doğa Nanoteknolojisi. 13 Mayıs 2024. 

X. Nu ve ark. Alkolle ilişkili karaciğer hastalıklarının küresel prevalansı, görülme sıklığı ve sonuçları: sistematik bir inceleme ve meta-analiz . BMC Halk Sağlığı . 11 Mayıs 2023. 

YouTube Kanalımız 

İlknur Yeşilyurt hakkında 157 makale
Biyoteknolog ve Moleküler biyolog. Astronomi, yeşil enerji, genetik, nanoteknoloji, biyosensörler ve biyoçözünürlük/biyouyumluluk konularına meraklı. Bilim ve kitap tutkunu.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*