Kış Uykusuna Yatmış Olabilecek İlk Canlı
Son yapılan araştırmalar göre hayvanlar çok uzun sürelerdir kış uykusuna yatıyorlar. 250 milyon yıllık bir fosili inceleyen bilim insanları: Listrozor ismini verdikleri memeklilerle akraba domuz ölçülerinde bir canlı cinsinin günümüzde yarasalar ve ayılara çok benzer şekilde kış uykusuna yattığını keşfettiler.
Fosillerde metabolik hız değişimlerine yönelik işaretler bulmak, normal şartlarda imkansıza yakın bir durum. Ama bulunan dört ayaklı bu tıknaz fosil Listrozor’un hayatı boyunca daima büyümekte olan bir çift uzun ön dişi bulunuyor. Bu dişler tıpkı ağaçların gövdelerindeki halkalara benzeyen yaşam kaydı bırakıyor.
Güney Kutbu’nda bulunan altı Listrozor fosiline ait dişlerin en kesitleri ile, Güney Afrika’da bulunan dört Listrozor fosilinin en kesitiyle karşılaştıran bilim insanları; Güney Kutbu bölgesinde yaşayan Listrozor’ların kış uykusunu büyümenin yavaşladığı ve stresin artığı dönemde bulmayı başarmış olabilirler.
Dişlerdeki bu izler, yıllın beli zamanlarında kış uykusu yapan günümüz canlılarında olduğu gibi benzer tortular ile uyuşmakta. Bulunan bu bulgular, Listrozor’ların kış uykusuna yatmış olabileceğini gösteriyor. Bu özelliği ile Listrozor fosili, günümüze dek bulunan en eski kanıt niteliğini taşımakta.
Harvard Üniversitesi çalışanı olan omurgalı taşbilimcisi Megan Whitney söyle ifade ediyor: “Kutuplarda veya yakın çevresinde yaşayan hayvanların, bulunduğu çevresindeki olağanüstü koşullarla sürekli mücadele etmesi gerekiyordu. Bu ön bilgiler, kış uykusu benzeri bir duruma girmenin, nispeten yeni bir adaptasyon şekli olmadığını gösteriyor. Bu antik bir olay”
Yazan: Selim ÖZTEMEL
Bir yanıt bırakın